Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Geen CO2 -opslag in het noorden

De ondergrondse opslag van CO2 in het noorden van het land gaat niet door. Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer „geen maatregelen te willen treffen die onnodig onrust veroorzaken bij bewoners als er reële alternatieven aanwezig zijn”.

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden in het Groningse Boerakker en Sebaldeburen en het Drentse Eleveld aangewezen. Vanaf 2015 zou daar, twee tot vier kilometer diep, CO2 worden opgeslagen. Maar dat stuit op veel verzet.

Het gebrek aan draagvlak was al langer bekend. Maar het besluit van Verhagen lijkt het CDA goed uit te komen bij de Provinciale Statenverkiezingen, 2 maart. De partij staat er in de peilingen slecht voor. SP-Kamerlid Jansen: „Hij kan er electoraal nu nog een slaatje uit slaan.” SP, PvdA en GroenLinks noemen het desondanks een verstandige beslissing. „Onvermijdelijk na ‘Barendrecht’”, aldus PvdA-Kamerlid Samsom. Eind vorig jaar blies het kabinet het plan voor Barendrecht-opslag onder een woonwijk in Barendrecht af wegens „een volledig gebrek aan lokaal draagvlak”.

Inwoners vreesden voor hun veiligheid en waardedaling van hun huizen. Het kabinet mikt nu op een project onder zee. „Maar dat is geen oplossing voor de nieuwe kolencentrales in het noorden van Nederland”, zegt Samsom.

CO2 in het Westland: pagina 13