Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Duurzaamheid

Geen CO -opslag in Noord-Nederland 2

Het kabinet werkt liever mee aan een proef om broeikasgas op te slaan in de bodem van de Noordzee.

In Noord-Nederland komt geen ondergrondse opslag van CO2. Dat heeft minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) gisteren bekendgemaakt, zo meldt de NOS. De plannen voor ondergrondse CO2-opslag stuitten op veel verzet. In Barendrecht werd het plan geschrapt na protesten. Ook in het noorden, waar de CO2 in voormalige gasvelden zou komen, was kritiek. Er was onder meer vrees voor de veiligheid. Verhagen probeert EU-subsidies te krijgen voor de opslag onder zee. Hij ziet CO2- opslag als een nuttige techniek om klimaatverandering tegen te gaan. In Noord-Nederland zou de CO2 worden geïnjecteerd in gasvelden. Die liggen op een diepte van enkele kilometers onder een honderden meters dikke, ondoordringbare gasdichte laag steen en zout. Het aardgas is er in miljoenen jaren niet uitgekomen. (NRC)