Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Filippijns vredesberaad na zes jaar hervat

In de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo zijn vanmorgen vor het eerst in zes jaar vredesbesprekingen begonnen tussen de Filippijnse regering en de Communistische Partij van de Filippijnen, die al vier decennia strijdt voor omverwerping van het bewind in Manila.

Het is een van de langst slepende conflicten in Azië. Volgens sommige schattingen heeft de strijd in totaal al aan zo'n 120.000 mensen het leven gekost.

De onderhandelaars zullen een week lang achter gesloten deuren met elkaar spreken. Snelle doorbraken worden overigens niet verwacht. De toponderhandelaar van de regering, Alexander Padilla, zei vorige week niet uit te sluiten dat het vredesoverleg zo'n achttien maanden kan duren.

Het overleg kwam op het laatst nog in gevaar door de aanhouding gisteren in de provincie Bulacan van Allan Jazmines, een van de kopstukken van de partij. De partij eist nu dat Jazmines wordt vrijgelaten. De regering laat nog in het midden of dit gebeurt. Wel is er inmiddels formeel een staakt-het-vuren van kracht en is aan sommige andere leiders van de partij tot nader order immuniteit verleend.

Een ander deel van de leiding van de maoïstisch georiënteerde partij verblijft overigens in ballingsschap in Nederland. Het gaat onder meer om Jose Maria Sison.

Beide kanten hebben al eerder met elkaar onderhandeld maar het is voor het eerst dat de opstandelingen vooraf hebben ingestemd met een bestand.

Sommige waarnemers sluiten niet uit dat de ouder wordende communistische leiders toch nop hopen tijdens hun levensdagen een vredesovereenkomst met de regering te kunnen sluiten. Ook de verkiezing van de gematigde Filippijnse president Beningno Aquino vorig jaar kan tot een omslag hebben bijgedragen.

(Reuters, AP, BBC)