Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe baan Camiel Eurlings bij KLM zet kwaad bloed

Camiel Eurlings wordt de nieuwe directeur van KLM Nederland. Hij gaat de vrachtdivisie van de luchtvaartmaatschappij leiden, meldt KLM. GroenLinks en SP reageren kritisch op het nieuws.

Eurlings neemt bij KLM de directieportefeuille over van Peter Hartman, die wel aanblijft. De directie is verder uitgebreid met commercieel directeur Erik Varwijk.

Eurlings maakte vorig jaar, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, bekend na zijn ambtstermijn als minister van Verkeer zich terug te trekken uit de politiek. De CDA’er werd wel gezien als toekomstig leider van zijn partij. Zelf zei hij vanwege zijn gezinsleven niet langer op de voorgrond actief te willen zijn.

Als minister van Verkeer voerde Eurlings de vliegtaks in, tot grote onvrede van onder meer Schiphol en KLM. Maar hij bleek niet ongevoelig voor de negatieve effecten op de Nederlandse luchtvaartsector die deze toeslag had. In 2009 werd de vliegtaks weer afgeschaft. “We moeten onze luchtvaart concurrerend houden,” zei hij destijds.

Kritiek SP en GroenLinks, ‘schijn van belangenverstrengeling’
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het kwalijk dat Eurlings nu een baan krijgt bij een bedrijf waarover hij in zijn vorige functie beslissingen nam. “Het wekt de schijn van belangenverstrengeling”, zegt ze tegen persbureau Novum.

Vorig jaar gingen al geruchten over een overstap van Eurlings naar KLM. Van Tongeren vroeg Eurlings in juni om opheldering tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Eurlings antwoordde toen dat een nieuwe baan ‘niet aan de orde’ was.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Eurlings destijds al openheid van zaken had moeten geven. “Formeel heeft Eurlings niet gelogen en ik gun hem zijn nieuwe baan, maar het is niet fraai hoe hij hier als minister mee om is gegaan.”

Van Tongeren pleit voor een onafhankelijke ethische commissie die moet beoordelen of ministers na hun ambtsperiode nieuwe functies mogen bekleden die een overlap hebben met de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk waren. GroenLinks gaat het initiatief nemen om zo’n commissie in het leven te roepen.