Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘In Bahrein demonstreren sjiieten voor gelijkheid’

REFILE - CORRECTING YEAR Bahrain youths demonstrate in front of the police in Manama, February 14, 2011. Small-scale clashes erupted in two Bahraini villages as security forces tightened their grip on Shi'ite communities for Monday's "Day of Rage" protests inspired by upheaval in Egypt and Tunisia. Helicopters circled over the capital Manama, where protesters were expected to gather in the afternoon, and police cars stepped up their presence in Shi'ite villages, breaking up one protest with teargas and rubber bullets. At least 14 people were injured in clashes overnight and on Monday. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CRIME LAW)
REFILE - CORRECTING YEAR Bahrain youths demonstrate in front of the police in Manama, February 14, 2011. Small-scale clashes erupted in two Bahraini villages as security forces tightened their grip on Shi'ite communities for Monday's "Day of Rage" protests inspired by upheaval in Egypt and Tunisia. Helicopters circled over the capital Manama, where protesters were expected to gather in the afternoon, and police cars stepped up their presence in Shi'ite villages, breaking up one protest with teargas and rubber bullets. At least 14 people were injured in clashes overnight and on Monday. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CRIME LAW)

Meer dan tienduizend demonstranten verzamelden zich vandaag op het Parelplein in de hoofdstad van Bahrein. Voor de tweede dag op rij kwam het tot een botsing tussen de betogers en de oproerpolitie. Daarbij viel vanochtend een dode.

Volgens New York Times columnist Nicholas Kristof, die zich op dit moment in Manamah bevindt, zijn er nog steeds duizenden demonstranten op de been. De mensen daar roepen op tot het vertrek van koning Hamad bin Isa Al Khalifa. De oproerpolitie staat paraat, maar houdt zich afzijdig.

Koning van Bahrein belooft hervormingen
Vanochtend schoot de politie hagel en traangasgranaten af om duizenden betogers te verdrijven van een parkeerterrein bij het Salmaniya-ziekenhuis in Manamah. De betogers verzamelden zich daar voor de begrafenisstoet van een 21-jarige man die maandag bij gevechten met de oproerpolitie was omgekomen.

Koning Hamad bin Isa Al Khalifa condoleerde de families van de dode demonstranten vandaag tijdens een zeldzaam televisieoptreden. Hij beloofde een onderzoek naar hun dood en beloofde hervormingen door te voeren.

NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants legt uit dat de kans vooralsnog klein is dat de protesten in Bahrein ontaarden in Egyptische toestanden:

“Het gaat hier om onvrede van de sjiitische meerderheid die zich achtergesteld voelt door de soennitische regerende elite. De betogers eisen het einde van deze achterstelling. Dit speelt al heel lang. De hoop is nu dat de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië extra mensen op straat krijgen.”

Vijfde dag onrustig in Jemen
Ook in Jemen was het vandaag voor de vijfde dag op rij onrustig. In de hoofdstad Sanaa raakten drie mensen gewond bij onlusten. Duizenden demonstranten liepen mee in een protestmars tegen het regime van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

Demonstranten in Jemen eisen het vertrek van de regering (FOTO: REUTERS / Khaled Abdullah)Demonstranten in Jemen eisen het vertrek van de regering (FOTO: REUTERS / Khaled Abdullah)

In Jemen ligt de situatie anders dan in Bahrein, legt Roelants uit. Daar is de kans aanwezig dat de onlusten zich ontwikkelen tot een gewelddadig conflict. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft namelijk te maken met “een opstand in het noorden, een afscheidingsbeweging in het zuiden, het land heeft een slechte economie en in Jemen zijn Al-Qaeda-strijders actief”.

“In het begin waren er grote betogingen die georganiseerd werden door de oppositie. Dat waren hele gezellige demonstraties. De oppositie heeft daarna een akkoord gesloten met de regering over hervormingen. De mensen die nu de straat op gaan zijn voornamelijk studenten. Een- tot tweeduizend. De regering bewapent zijn aanhangers en geeft hen te eten. Die aanhangers rammelen die studenten in elkaar. Maar dat betekent dat er nu veel wapens zijn in de hoofdstad en je moet de problemen in het noorden en zuiden van het land niet vergeten. De kans is bestaat dat de situatie ontaardt in een ordinaire oorlog.”

Interactieve kaart: de onrust in de Arabische wereld
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Lees hier meer over Bahrain en Jemen.