Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dode bij felle betogingen in Iran

EDS NOTE: FOLLOWING AN OFFICIAL BAN ON FOREIGN MEDIA OUTLETS COVERING DEMONSTRATIONS IN IRAN, AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES A garbage container is set on fire as Iranian protesters stage an anti-government demonstration, under the pretext of rallies supporting Arab uprisings, in Tehran on February 14, 2011. TOPSHOTS/AFP PHOTO/STR
EDS NOTE: FOLLOWING AN OFFICIAL BAN ON FOREIGN MEDIA OUTLETS COVERING DEMONSTRATIONS IN IRAN, AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES A garbage container is set on fire as Iranian protesters stage an anti-government demonstration, under the pretext of rallies supporting Arab uprisings, in Tehran on February 14, 2011. TOPSHOTS/AFP PHOTO/STR Een vrouw maakt zich uit de voeten bij een clash tussen betogers en politie. De foto is aangekocht door AFP uit een alternatieve bron, vanwege het verbod op buitenlandse media.

Bij de demonstraties in Teheran van gisteren is zeker één dode gevallen. Het regeringsgezinde persbureau Fars meldt dat ‘een omstander’ is ‘doodgeschoten door betogers’, zonder verdere uitleg.

Het persbureau laat wel weten dat de betoging bestond uit ‘hypocrieten, monarchisten, schurken en oproerkraaiers.’ Fars, gelieerd aan de Revolutionaire Garde, bespotte de betogers voor het niet steunen van Egypte, zoals ze beloofd hadden.

De oppositie riep op tot een betoging uit solidariteit met Egypte’s revolutie. Het was het eerste grote en openlijke protest van de Iraanse oppositie sinds de opstand na de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad, in 2009.

Een foto gemaakt door een Iraniër, aangekocht door AP.Een foto gemaakt door een Iraniër, aangekocht door AP.

Ooggetuigen melden aan persbureau AP dat zeker drie betogers neergeschoten zijn en in het ziekenhuis zijn opgenomen. Tientallen anderen raakten (zwaar)gewond bij geweld van de politie. Veiligheidstroepen probeerden de betogers uit elkaar te drijven op motoren, waarmee ze hen opjaagden. De oproerpolitie pakte tientallen demonstranten op.

Op deze video is te zien hoe een veiligheidsagent een afbeelding van een geestelijke wil innemen, maar wordt aangevallen door de betogers:

De politie zette traangas in tegen de betogers op het Enghelabplein (Revolutieplein) en op het Imam Hosseinplein. Ook in straten rond de pleinen waren clashes met ordetroepen. De betogers reageerden door vuilnisbakken in brand te steken om de traangasrook weg te houden.

Demonstranten in traangaswolken:

Buitenlandse media mochten geen verslag doen van het protest. Onder anderen AFP en Reuters laten weten dat ze, door het verbod op buitenlandse media, proberen via andere wegen foto’s en video’s te bemachtigen. Na een nieuwe oproep tot protest zijn telefoondiensten afgekapt en wordt het internet beknot. Huizen van oppositieleiders als Mir Hossein Mousavi, die net als andere oppositieleiders sinds vorige week onder huisarrest staat, worden zwaarbewaakt door agenten. Door het gebrek aan communicatiemogelijkheden werd gisteren tot diep in de nacht ‘Allahu Akbar’ (Allah is groot) vanaf daken en balkons geschreeuwd, een taktiek die ook bij de onrust in 2009 werd toegepast.

Clinton steunt Iraanse demonstranten
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton betuigde gisteravond haar steun aan de demonstranten. Volgens haar verdienen de duizenden Iraanse demonstranten “dezelfde rechten als die de Egyptenaren eisten van hun regering”. Clinton sprak over de noodzaak van een open democratie in Iran.

Clinton verwijt de Iraanse autoriteiten van hypocrisie door hun harde optreden tegen de demonstranten, aangezien de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad eerder claimde dat de Egyptische revolte geïnspireerd werd door de Islamitische Revolutie in Iran in 1979.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het optreden van de Iraanse autoriteiten tegen de demonstranten sterk veroordeeld.

Beelden van de NOS: