Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dierenbeul? Let dan op de kinderen

Het kabinet wil vijfhonderd animal cops inzetten. Capelle aan den IJssel neemt een voorproefje. Gemeentelijke ‘dierentoezichthouders’ speuren vanaf vandaag ook naar slechte baasjes.

Wethouder Joost Eerdmans (links) van Capelle met de eerste 'animal cops', de gemeentelijke opsporingsambtenaren Gert-Jan van der Wal en Patricia Zohlandt. Foto Floren van Olden Capelle aan de Ijsel 15-2-2011 De eerste animalcops van Nederland zijn eigenlijk geen animalcops maar stadswacht plus. De gewone BOA buitengewoon opsporings ambtenaar met een cursus dierenrechten van 2 dagen. Namen animalcops Patricia Zohlandt en Gert-Jan van der Wal. Foto Floren van Olden
Wethouder Joost Eerdmans (links) van Capelle met de eerste 'animal cops', de gemeentelijke opsporingsambtenaren Gert-Jan van der Wal en Patricia Zohlandt. Foto Floren van Olden Capelle aan de Ijsel 15-2-2011 De eerste animalcops van Nederland zijn eigenlijk geen animalcops maar stadswacht plus. De gewone BOA buitengewoon opsporings ambtenaar met een cursus dierenrechten van 2 dagen. Namen animalcops Patricia Zohlandt en Gert-Jan van der Wal. Foto Floren van Olden

Een nieuwe „uitdaging” voor Gert Jan van der Wal. Hij houdt van dieren. „Van jongs af aan.” Twee honden heeft hij thuis. Vanaf vandaag gaat hij op pad als dierentoezichthouder in Capelle aan den IJssel. Samen met zijn collega Patricia Zohlandt speurt hij naar dierenbeulen. Baasjes van verwaarloosde honden en paarden, te lang loslopende katten, konijnen zonder voer of drinken. „Vaak mensen die ooit met de beste bedoelingen een dier hebben genomen, maar die de verzorging niet aankunnen.”

Wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Capelle) heeft de primeur. Het voormalige Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn vroeg het vorige kabinet al om een proef met het uitbreiden van taken van de gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaar, de zogenoemde BOA. Dat was nog voordat het regeerakkoord was geschreven, waarin staat dat het huidige kabinet vijfhonderd echte animal cops zal inzetten.

Van deze gespecialiseerde politiemensen is in Capelle nog geen sprake. „Het kabinet komt binnen twee weken met een uitgewerkt plan daarvoor”, belooft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) in Capelle.

Vandaag gaat het om de eerste gemeente die het takenpakket van haar buitengewone opsporingsambtenaren mag uitbreiden. Niet langer treden zij alleen op tegen graffiti, hondenpoep, fietsers op de stoep en fout geparkeerde auto’s. Ze hebben een tweedaagse cursus gehad en gaan nu ook af op meldingen van dierenleed. Met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Dierenbescherming is een convenant gesloten voor een proef van een jaar. Daarna, zegt Bleker, kunnen andere gemeenten er misschien ook aan beginnen. Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Deventer en Zwolle hebben interesse.

Dierenleed aanpakken is „een vorm van beschaving”, zegt staatssecretaris Bleker. „We moeten dierenmishandeling uitbannen. Mensen spreken weleens denigrerend over de caviapolitie. Daar kan ik me boos om maken. Er is echt iets aan de hand.” Een ambtenaar van Capelle geeft de cijfers. Vorig jaar kwamen in het hele land 40.000 meldingen van dierenleed binnen. In de regio Rijnmond waren dat er 1.000, een jaar eerder waren er nog 400. Voor Capelle werden 33 meldingen geregistreerd.

Bedenk dat dierenmishandeling vaak gepaard gaat met andere problemen in de sociale sfeer, is de boodschap. De Capelse ambtenaar toont een foto van de woning van een gezin dat in erbarmelijke omstandigheden werd aangetroffen. Met óók een vermagerde dalmatiër. En katten die dood in kinderledikantjes lagen.

Eerdmans: „Uit onderzoek blijkt dat bij dierenmishandeling in 40 procent van de gevallen ook sprake is van huiselijk geweld.” Dus toen onlangs in de Tweede Kamer werd gesuggereerd de vijfhonderd animal cops te vervangen door zedenrechercheurs tegen kindermisbruik, was het niet zo merkwaardig dat de PVV liet weten daar niets voor te voelen. Kindermisbruik begint immers vaak met dierenmishandeling. „Er ligt daar vaak een relatie”, aldus Eerdmans.

Er is ook kritiek. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming heeft „gemengde gevoelens” over de proef. „Het is goed dat de overheid begint met wat ze al jaren niet heeft gedaan: de wet handhaven. Dat heeft ze tot nog toe aan ons overgelaten. Wij spenderen jaarlijks 2 miljoen euro aan handhaving. Kijk op de website van de politie. Daar staat dat je bij dierenmishandeling de Dierenbescherming moet bellen. Dat is net zoiets als bij een inbraak de buurtvaders bellen.”

Tegelijk vreest hij „etalagepolitiek”. „Het beeld wordt geschetst dat hiermee problemen worden opgelost. Maar BOA’s zijn geen dierenpolitie. Wat als mensen straks bellen en de politie komt niet?” En nog iets: de kosten. Dales: „Als dieren in beslag worden genomen, heb je vaak een ambulance nodig. Een dierenarts. Een officier van justitie. Een plaats in een asiel. Misschien moeten we asiels bij gaan bouwen. Daar hoor ik niemand over.”