Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

'Contador vrijgesproken van gebruik doping'

Wielrenner Alberto Contador is door de Spaanse wielerbond RFEC vrijgesproken van doping. Dat meldden bijna alle Spaanse media gisteren op basis van bronnen binnen de Spaanse bond. Vandaag zou de RFEC de drievoudige winnaar van de Tour de France op de hoogte stellen van het besluit.

In september werd bekend dat Contador in de afgelopenRonde van Frankrijk, die hij won, positief was getest op clenbuterol. In zijn bloed werd 50 picogram (0,00000000005 gram) van dit spierversterkende middel gevonden. Een minieme hoeveelheid, maar volgens de dopingrichtlijnen is elke hoeveelheid clenbuterol in het lichaam verboden.

Volgens de renner en door hem ingeschakelde deskundigen was er geen sprake van doping, maar had Contador een besmet stuk rundvlees gegeten – clenbuterol wordt ook in de veeteelt gebruikt als (illegaal) groeihormoon.

Contador was hangende het onderzoek geschorst. Vorige maand legde de RFEC de 28-jarige wielrenner een jaar schorsing op. Contador ging in beroep en volgens de berichten in de Spaanse media blijkbaar met succes. De wielerbond RFEC zou overtuigd zijn door zijn argumenten.

De internationale wielrenunie UCI kan bij een vrijspraak nog in beroep gaan bij het CAS, het internationaal sporttribunaal dat in Lausanne gehuisvest is. Doet de UCI dit niet, dan mag Contador weer deelnemen aan wielerkoersen. De renner van Saxo Bank zou morgen al willen starten in de Ronde van de Algarve, een vijfdaagse rittenkoers in Zuid-Portugal.

Als Contador inderdaad wordt vrijgesproken, behoudt hij zijn Tourzege van 2010. Zijn teller blijft dan staan op drie eindoverwinningen in de Ronde van Frankrijk, hij was ook de beste in 2007 en 2009.