Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Contador officieel vrijgesproken van dopinggebruik

In this July 25, 2010 file photo, three-time Tour de France winner Alberto Contador of Spain holds aloft the Spanish national flag during a victory lap after winning the the Tour de France cycling race in Paris, France. The Spanish cycling federation cleared Alberto Contador of doping on Tuesday Feb. 15, reversing its proposal to ban him for one year for a positive test at the Tour de France. (AP Photo/Christophe Ena, File)
In this July 25, 2010 file photo, three-time Tour de France winner Alberto Contador of Spain holds aloft the Spanish national flag during a victory lap after winning the the Tour de France cycling race in Paris, France. The Spanish cycling federation cleared Alberto Contador of doping on Tuesday Feb. 15, reversing its proposal to ban him for one year for a positive test at the Tour de France. (AP Photo/Christophe Ena, File) Alberto Contador houdt de Spaanse vlag omhoog na het winnen van de Tour de France op 25 juli 2010(FOTO: AP / Christophe Ena)

Alberto Contador is door de Spaanse wielerfederatie RFEC in hoger beroep vrijgesproken van het gebruik van de doping clenbuterol. Dat liet zijn advocaat vanmiddag weten aan Cyclingnews.

Gisteren meldden twee vooraanstaande Spaanse kranten al dat de wielerbond, die de renner twee weken geleden nog voor een jaar schorste, na Contadors hoger beroep tot andere inzichten zou zijn gekomen.

Tegen het oordeel kan de internationale bond UCI en de wereldantidopingagentschap WADA nog binnen een maand beroep kan aantekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Alberto Contador liet al weten dat als hij inderdaad zou worden vrijgesproken, hij direct af zou reizen naar Portugal waar hij morgen kan starten in de Ronde van de Algarve. Zijn woordvoerder bevestigt dat, tegenover AP.