Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Conflict tussen Frankrijk en Mexico loopt op

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de woede gewekt van zijn Mexicaanse collega Felipe Caldéron. Mexico heeft officieel de samenwerking met Frankrijk voor het Mexicaanse Jaar, een culturele manifestatie, opgezegd. Inzet is het lot van Florence Cassez, een Française die in een Mexicaanse cel zit.

Sarkozy ontving gisteren op het Elysée de ouders van Cassez, nadat hij eerst met Florence had kunnen telefoneren. De Française zit al vijf jaar in een Mexicaanse cel, na een veroordeling voor medewerking aan ontvoeringen door haar toenmalige vriend, Israel Vallarta, baas van de gangsterbende Los Zodiacos. Voor de Mexicanen staat haar schuld vast, volgens de Franse publieke opinie is ze ten onrechte veroordeeld. Frankrijk vraagt uitlevering van Cassez, maar de Mexicanen weigeren dit. In Mexico is ze veroordeeld tot 60 jaar gevangenisstraf, in Frankrijk zou ze maximum 20 jaar vast zitten.

De afgelopen dagen is de woordenstrijd verhevigd, omdat Mexico haar vraag om uitlevering vorige week vrijdag andermaal weigerde. Actiegroepen die ijveren voor de uitlevering van Florence Cassez riepen de Franse president op om het Mexicaanse jaar dan maar af te gelasten, maar Sarkozy koos voor een compromis: het Jaar werd opgedragen aan Cassez, die een moedige Française wordt genoemd.

Dat was niet naar de zin van de Mexicaanse regering, die de samenwerking voor het culturele jaar opzegde. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Frankrijk de spelregels heeft veranderd. „Wij worden gevraagd om mee te werken aan een culturele manifestatie, maar dat wordt nu een hommage aan een kidnapster.” De boycot betekent dat Mexicaanse artiesten en zakenlui niet naar Frankrijk mogen komen voor het Mexicaanse Jaar. Ook een overzichtstentoonstelling met werk van Frida Kahlo dreigt niet door te gaan.

Florence Cassez zelf had eind vorige week nog gezegd te hopen niet de inzet te worden van een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Mexico, omdat haar zaak daardoor een onnodige politieke dimensie krijgt. Zij vreest overplaatsing naar een gevangenis met een strenger regime, vertelde ze aan de krant Le Monde in een zeldzaam interview. Ze zei ook niet te hopen op een afgelasting van de culturele manifestaties, maar wel op meer aandacht voor haar lot.

Eind deze week mag de minister van Financiën Christine Lagarde proberen de brokken te lijmen, tijdens een ontmoeting met de Mexicaanse delegatie die is uitgenodigd voor de G20-top in Parijs.