Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Comité moet binnen tien dagen Egyptische grondwet herschrijven

A man takes a picture of his daughter next to an Egyptian army tank in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday Feb. 14, 2011. Egypt's military rulers called for an end to strikes and protests Monday as thousands of state employees, including police, demonstrated to demand better pay in a growing wave of labor unrest unleashed by the democracy uprising that ousted Hosni Mubarak's regime.(AP Photo/Hussein Malla)
A man takes a picture of his daughter next to an Egyptian army tank in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday Feb. 14, 2011. Egypt's military rulers called for an end to strikes and protests Monday as thousands of state employees, including police, demonstrated to demand better pay in a growing wave of labor unrest unleashed by the democracy uprising that ousted Hosni Mubarak's regime.(AP Photo/Hussein Malla) Man neemt een foto van zijn dochter op een tank bij het Tahrir-plein in Kairo (FOTO: AP Photo/Hussein Malla)

De Opperste Militaire Raad heeft een comité van juridische experts samengesteld om binnen tien dagen de Egyptische grondwet te herschrijven, meldt AP. In het achtkoppige comité zitten onder andere drie rechters van het Grondwettelijk Hof en een beleidsmaker van de Moslimbroederschap.

Zondag schortte de Raad de huidige grondwet op. De Raad, die vrijdag de macht kreeg nadat Hosni Mubarak aftrad, kwam hiermee tegemoet aan de eisen van de demonstranten.

De keuze van het leger om een lid van de Moslimbroederschap in het comité te betrekken lijkt de organisatie nieuwe politieke legitimiteit te verschaffen. Tijdens het bewind van Mubarak was deze verboden.

Aan het hoofd van het comité staat de voormalige rechter Tareq el-Bishri die door velen in het land beschouwd wordt als één van de grootste experts in de Egyptische wetgeving.

Leger roept op tot einde van de stakingen
Het leger roept op om een einde te maken aan de stakingen die sinds vorige week in het hele land plaatsvinden. De Opperste Militaire Raad waarschuwde vandaag dat de aanhoudende betogingen en stakingen ‘desastreus’ zijn voor de - door drie weken demonstraties gehavende - economie.

Gezondheid Mubarak steeds slechter
Volgens de Saoedische krant Asharq al-Awsat gaat het steeds slechter met de gezondheid van de voormalig Egyptische president Hosni Mubarak. Hij verblijft in de badplaats Sharm el-Sheikh sinds hij vrijdag als president van Egypte het veld moest ruimen. Mubarak weigert om naar het buitenland te reizen voor behandeling. Een bron binnen het Egyptische leger liet persbureau Reuters weten dat Mubarak nog steeds “ademt”. In zijn laatste toespraken zei Mubarak te willen te sterven in Egypte.

Interactieve kaart brengt de onrust in de Arabische wereld in kaart
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Egypte.