Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Chevron: boete van 7 mld in Ecuador

Een gerechtshof in Ecuador heeft Chevron gisteren veroordeeld tot het betalen van een vergoeding van 9,5 miljard dollar (7 miljard euro) wegens milieuschade in het Amazonewoud. Het Amerikaanse dochterbedrijf Texaco is schuldig bevonden aan de grootschalige lozing van giftige restmaterialen gedurende bijna dertig jaar.

De opgelegde boete is aanzienlijk lager dan de 27 miljard dollar (21 miljard euro) die in de zaak werd geëist. De advocaat van de eisers, Pablo Fajardo, beraadt zich op een beroep, zei hij gisteren in een verklaring per e-mail.

De zaak was aangespannen namens 47 eisers die een groep van circa dertigduizend benadeelde Ecuadorianen vertegenwoordigen. De indianengemeenschappen houden Texaco, dochterbedrijf van Chevron, verantwoordelijk voor het lozen van 68 miljard liter aan giftige restmaterialen in het Amazonegebied rond Lago Agrio tussen 1972 en 1990. De stoffen zouden opzettelijk zijn gedumpt in rivieren en putten. De eisers claimen dat zij in hun inkomen en hun bestaan worden bedreigd omdat hun vis- en jachtgebieden zijn verontreinigd.

De zaak was oorspronkelijk aangespannen in de Verenigde Staten in 1993, maar werd ongeldig verklaard omdat de claim in Ecuador moest worden ingediend. Chevron kocht oliebedrijf Texaco in 2001 en de zaak werd twee jaar later heropend in Ecuador.

Het vonnis van rechter Nicolas Zambrano van het regionale gerechtshof van Sucumbíos in de Amazonegemeenschap Lago Agrio in Noord-Ecuador besloeg 187 pagina’s. De rechter veroordeelde Chevron tot een schadevergoeding van 8,6 miljard dollar (6,4 miljard euro). Het oliebedrijf is ook veroordeeld tot het betalen van de wettelijke bepaalde schoonmaakkosten. In totaal komt de boete daarmee op 9,5 miljard dollar (7 miljard euro).

Het hof heeft Chevron twee weken de tijd gegeven om publiekelijk verontschuldigingen aan te bieden. Zo niet, dan wordt de boete verdubbeld, heeft rechter Zambrano verklaard.

Chevron zei gisteren dat het vonnis „onwettig” was en „onmogelijk in ieder hof dat de wet eerbiedigt.” Het oliebedrijf heeft gezegd in beroep te gaan. Het bedrijf uit Californië had vorig jaar een netto winst van 19 miljard dollar (14 miljard euro).

Texaco begon in 1972 met het winnen van olie in Ecuador in een samenwerkingsverband met de regering. In 1990 droeg het bedrijf haar aandeel in het staatsconsortium over aan de overheid.

De milieugroeperingen Amazone Watch en Rainforest Action Network noemden het vonnis gisteren een „overweldigend” bewijs dat het oliebedrijf de Amazone heeft vervuild. (BBC, AP, Reuters)