Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Blinde fotograaf wikkelt beelden in geluid

Hij nam fotograferen pas serieus toen hij blind was. Nu noemt Pete Eckert zichzelf een ‘blind visual artist’.

Voordat hij blind werd, Eckert heeft Retinitis Pigmentosa, was hij industrieel ontwerper en beeldhouwer. Nu is hij fotograaf.

In een kort portret legt hij uit waar de etherische beelden die hij maakt, vandaan komen. Eckert gebruikt geluid om te fotograferen:

“Geluid wikkelt zich om beelden heen en toont mij hoe deze er daadwerkelijk uitzien. Mijn kunst is een bijproduct van mijn gewaarwording van de omgeving en het bewijs dat ik vooruitga en leer zien met behulp van geluid.”

Eckert is een van de kunstenaars die meedoet aan Artist Wanted. Hieraan doen zes kunstenaars mee in een wedstrijd waarbij een beurs van tienduizend dollar te winnen valt en zij de kans om hun werk voor een groter publiek te exposeren in de tweede week van maart in een aantal galerijen in New York.