Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Benelux-zetel IMF in de maak

Nederland probeert samen met België en Luxemburg een gezamenlijke bestuurszetel bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te verkrijgen. Nederland en België zijn nu beide vertegenwoordigd bij de mondiale organisatie, maar Europa moet op termijn twee van de huidige acht zetels inleveren.

Volgens ingewijden heeft België vorig najaar het initiatief tot de samenwerking genomen, maar houdt Nederland, tot frustratie van de Belgen, nog een andere optie open. Nederland overlegt ook met Denemarken, Noorwegen en Zweden om gezamenlijk een plaats in het bestuur te verkrijgen. Het IMF beschikt over 24 bestuurszetels. Sinds de oprichting in 1944 heeft Nederland altijd in het bestuur gezeten.

Volgens het ministerie van Financiën wordt momenteel bekeken „op welke wijze Nederland zo goed mogelijk vertegenwoordigd wordt” bij het IMF. „Doel is om het initiatief in eigen hand te houden”, zegt een woordvoerder. Nederland leidt nu een zogeheten kiesgroep die uit twaalf landen bestaat, waaronder Israël, Oekraïne en Roemenië.

Met een plaats in het bestuur van het IMF, dat bijna 200 lidstaten telt, zou Nederland een rol kunnen blijven spelen op het financiële wereldtoneel. Tevens kan een IMF-zetel leiden tot een plaats bij de G20, de groep van economisch sterkste landen.

Afgelopen zaterdag maakte Frankrijk, momenteel voorzitter van de G20, bekend dat Nederland geen uitnodiging krijgt voor de G20 in november. Parijs koos vooral landen die een regio vertegenwoordigen. Zo zit Equatoriaal-Guinea aan tafel als voorzitter van de Afrikaanse Unie. Alleen Spanje kreeg op eigen kracht een plaats voor de top die in Cannes zal worden gehouden.Minister De Jager (Financiën, CDA) zei de Franse beslissing te betreuren.