Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Barbie en Ken zijn weer bij elkaar

Zeven jaar geleden zijn ze officieel uit elkaar gegaan, Barbie en Ken. Maar na druk van fans van beide poppen , hebben ze het gisteren bijgelegd.

Weer samen: Ken, met lipstick op de wang en Barbie, gisteren in New York. Foto AP Barbie and Ken dolls from Mattel are displayed at the American International Toy Fair, Monday, Feb. 14, 2011 in New York. (AP Photo/Mark Lennihan)
Weer samen: Ken, met lipstick op de wang en Barbie, gisteren in New York. Foto AP Barbie and Ken dolls from Mattel are displayed at the American International Toy Fair, Monday, Feb. 14, 2011 in New York. (AP Photo/Mark Lennihan) AP

Niet alleen maakte het aanstaande Britse prinselijk paar William en Kate gisteren bekend wie de bruidsjonker (Williams broer Harry) en de bruidsjuffer (Kate’s zuster Pippa) op hun huwelijk op 29 april zullen zijn. Valentijnsdag kreeg nog een extra romantische impuls, door groot nieuws in de wereld van internationale beroemdheden. Mattel, de fabrikant van de beroemde jongedamespop Barbie greep Valentijnsdag aan, om bekend te maken dat Barbie officieel weer een relatie heeft met de jongemannenpop Ken. Gisterochtend veranderde Barbie haar status op Facebook in ‘In a relationship’.

Zeven jaar geleden was dat wel anders. Vlak voor Valentijnsdag in 2004, kondigde Mattel aan dat Barbie en Ken uit elkaar gegroeid waren. Fans waren woedend. Maar de speelgoedfabrikant, die in 1959 Barbie lanceerde, en in 1961 haar vriend Ken, zette de marketingactie door. Barbie en Ken gingen, na een relatie van 43 jaar, uit elkaar.

Barbie was voortaan single. Er gingen geruchten dat Ken homo was, en eindelijk uit de kast was gekomen. Er werd beweerd dat Barbie er met een andere pop uit de Mattel-stal vandoor was, een Australische surfer Blaine.

Terwijl Barbie met Blaine was, probeerde Ken haar terug te veroveren, aldus de website Entertainment Weekly (EW), door te verschijnen in een Hollywood-sterrenoutfit.

Maar die make over van Ken was toch niet genoeg. Barbie en Ken begonnen elkaar wel weer te zien, maar bleven gewoon vrienden, aldus EW, die een Mattel-woordvoerder sprak over de nieuwste ontwikkelingen. Het was het gezamenlijke optreden van beide poppen in de film Toy Story 3, dat bij Ken en Barbie de vonk weer deed overspringen, volgens Lisa McKnight van Mattel. „Ze hebben hun lol gehad apart, maar ze merkten dat ze elkaar misten. Ze hebben gewoon ontdekt,” aldus McKnight, „dat ze voor elkaar gemaakt zijn.”

Wat natuurlijk ook meehielp was de druk van fans, die via www.barbieandken.com konden laten weten wat ze wilden. De meerderheid wilde dat beide poppen weer een paar werden. Bovendien is Ken ook wijzer geworden. Op de speelgoedbeurs in New York deze week, is een versie van Ken getoond, die in zijn eigen stem nazegt, wat hem ingefluisterd word. ,,Elke vrouw wil toch dat haar man zegt wat ze horen wil. En Ken kan dat nu,” aldus een Mattel-woordvoerder. Ken is gewoon Barbie’s belangrijkste accessoire, luidde ook een commentaar.