Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

'Banken letten te weinig op de mensenrechten'

Banken zouden te weinig doen om er voor te zorgen dat bedrijven niet investeren in projecten waarbij mensenrechten geschonden worden.

Nederlandse banken die in Shell, Vedanta Resources en Barrick Gold investeren, oefenen te weinig druk uit om te voorkomen dat hun activiteiten tot schendingen van mensenrechten leiden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer – een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming. De wijzer wil maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Nederlandse banken bevorderen.

Het onderzoek is gericht op beleggingsrelaties van banken met deze drie grondstofwinnende bedrijven. Volgens Amnesty International maken de bedrijven zich schuldig aan schending van de mensenrechten. De Canadese onderneming Barrick Gold is betrokken bij schendingen van mensenrechten rond de exploitatie van de Porgera goudmijn in Papoea Nieuw Guinea.

De oliemaatschappij Shell schendt, volgens Amnesty International, de mensenrechten in de Niger Delta (Nigeria) en voor het metaal en mijnbouw concern Vedanta Resources geldt dat in Orissa (India).

Het onderzoeksbureau Profundo, dat het onderzoek voor de Bankwijzer heeft uitgevoerd, constateert dat de negen onderzochte banken de bedrijven niet of nauwelijks aanspreken op hun betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten.

ABN Amro biedt beleggingsfondsen aan die in de drie bedrijven beleggen, maar verstrekte geen informatie waaruit blijkt dat de bank de bedrijven aanspreekt op negatieve effecten van hun operaties op mensenrechten. De bank scoort daarom driemaal een 1 (slecht) op een schaal van 1 tot 5. De bank vindt het niet opportuun gezien het kleine belang hierover verantwoording af te leggen, laat ABN Amro in een reactie weten.

ING geeft aan de drie bedrijven aan te spreken, maar heeft geen informatie verstrekt over de vorm, de inhoud en de frequentie daarvan en tot welke resultaten dit heeft geleid. De bank scoort daarom driemaal een 2 (onvoldoende).

ASN Bank, Friesland Bank en Triodos Bank scoren het best omdat zij op basis van mensenrechtenoverwegingen er bewust voor hebben gekozen niet in deze bedrijven te investeren, aldus de Eerlijke Bankwijzer.