Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

Astronauten zetten eerste stappen op Mars, in Moskou

Rotterdam, 15 febr. De Italiaan Diego Urbina en Rus Alexander Smolejevski simuleerden gisteren een wandeling op Mars. In een bak met rossig zand, van 6 bij 10 meter, verzamelden ze, gekleed in ruimtepakken, Marsstenen. Het uitstapje volgde na een geslaagde landing op Mars, eveneens gesimuleerd. De handelingen maken deel uit van het experiment Mars500, waarin zes mannen een 520 dagen lange reis naar Mars en terug nabootsen in een hermetisch afgesloten complex van buizen in een ruimtevaartinstituut in Moskou. Foto AFP Journalists watch on February 14, 2011 a mock walk on Mars of volunteers of the Mars500 experiment, Diego Urbina of Italy and Alexander Smoleyevsky of Russia, at the Korolev Space Mission Control Center outside Moscow. Two members of a group of volunteers isolated from the outside world for eight months stepped out on a mock-up of Mars, half-way through their experiment to study the effects of a Red Planet mission. The men's first steps were relayed to the Russian control center that monitors real space missions, as part of an experiment organized by the European Space Agency and Moscow's institute of biomedical problems. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Rotterdam, 15 febr. De Italiaan Diego Urbina en Rus Alexander Smolejevski simuleerden gisteren een wandeling op Mars. In een bak met rossig zand, van 6 bij 10 meter, verzamelden ze, gekleed in ruimtepakken, Marsstenen. Het uitstapje volgde na een geslaagde landing op Mars, eveneens gesimuleerd. De handelingen maken deel uit van het experiment Mars500, waarin zes mannen een 520 dagen lange reis naar Mars en terug nabootsen in een hermetisch afgesloten complex van buizen in een ruimtevaartinstituut in Moskou. Foto AFP Journalists watch on February 14, 2011 a mock walk on Mars of volunteers of the Mars500 experiment, Diego Urbina of Italy and Alexander Smoleyevsky of Russia, at the Korolev Space Mission Control Center outside Moscow. Two members of a group of volunteers isolated from the outside world for eight months stepped out on a mock-up of Mars, half-way through their experiment to study the effects of a Red Planet mission. The men's first steps were relayed to the Russian control center that monitors real space missions, as part of an experiment organized by the European Space Agency and Moscow's institute of biomedical problems. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV AFP