Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Akkoord over omvang noodfonds - De Jager weet van niets

Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker (R), who chairs the 17-nation Eurogroup, speaks with Austrian Finance Minister Josef Proell (L) and Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager (C) on January 18, 2011 before the start of an Economy and Finance Council meeting at EU headquarters in Brussels. Europe closed ranks around the euro as its richest nations strived to reach a deal on January 18 to boost the capacity of its bailout fund for fragile eurozone states. AFP PHOTO / JOHN THYS
Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker (R), who chairs the 17-nation Eurogroup, speaks with Austrian Finance Minister Josef Proell (L) and Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager (C) on January 18, 2011 before the start of an Economy and Finance Council meeting at EU headquarters in Brussels. Europe closed ranks around the euro as its richest nations strived to reach a deal on January 18 to boost the capacity of its bailout fund for fragile eurozone states. AFP PHOTO / JOHN THYS Jan Kees de Jager (midden) met Jean-Claude Juncker (rechts) en de Oostenrijkse minister van Financiën Josef Proell, eind januari. Foto AFP / John Thys

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zegt niets te weten over een overeenstemming over de omvang van het permanente noodfonds voor de eurozone. De Luxemburgse premier Juncker maakte gisteravond bekend dat dit 500 miljard euro zal bedragen.

Ook eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken bevestigde het akkoord, net als de Franse minister van Financiën Christine Lagarde, maar een woordvoerder van De Jager zei tegen het Financieele Dagblad dat er nog helemaal geen akkoord is. Eerder gisteravond had De Jager gezegd nergens mee in te stemmen tot overal overeenstemming over is.

Jean-Claude Juncker zei hetzelfde, maar kondigde wel het akkoord over de omvang van het noodfonds aan. Het huidige fonds dat noodlijdende eurolanden met leningen helpt, loopt halverwege 2013 af, en moet vervangen worden door een permanent noodfonds.

Caroline de Gruyter, correspondent in Brussel, denkt dat de terughoudendheid van De Jager bedoeld is voor de binnenlandse politiek.

“Dat eurolanden garant moeten staan voor elkaar ligt in Nederland, net als in bijvoorbeeld Duitsland en Finland, politiek erg gevoelig. Dat kan de reden zijn dat De Jager er nu nog niets over wilde zeggen. Hij wil wellicht eerst tijd winnen om andere Nederlandse wensen binnen te halen, zodat hij de uitkomsten beter kan verkopen in eigen land.”

Volgens De Gruyter is het bedrag dat Juncker noemt voor het permanente noodfonds niet zo verrassend.

“Het is een logisch bedrag. Nu bestaat het tijdelijk fonds, het EFSF, uit 440 miljard aan bilaterale garanties van eurolanden, en 60 miljard aan wat de Europese Commissie kan lenen op de financiële markten met de begroting als onderpand, plus de bijdrage van het IMF. Het permanente crisisfonds moet evenveel garanties in de pot krijgen, dus die 500 miljard euro is wel wat de meeste analisten al verwachtten.”

Juncker wil bedrag om het jaar herzien
De omvang van het noodfonds moet, zei Juncker, om het jaar worden herzien, zodat het kan meegroeien met de omvang van de economieën van de eurolanden. Naast het uitgeven van noodleningen aan landen in financiële problemen wordt er in Brussel gesproken over een bredere inzet van het geld, zoals andere vormen van kredieten of het opkopen van staatspapier van zwakke landen, schrijft het FD.

Een deel van de financiering komt uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat op dit moment al eenderde van het nu bestaande crisisfonds voor rekening neemt. Juncker zei niet hoeveel het IMF in de toekomst bijdraagt, hoewel er volgens Olli Rehn een ‘ongeschreven overeenkomst’ is dat het IMF vijftig cent van elke door de eurolanden besteedde euro zal inleggen.

Er is in elk geval nog geen akkoord over hoe het hoofd moet worden geboden aan de huidige crisis in de eurozone. Hoe de kracht en omvang van het huidige noodfonds kan worden versterkt is nog niet overeengekomen.