Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Agenten geschorst om bekeuring

Twee politieagenten die eind december de auto van Winnie Madikizela-Mandela wegens te hard rijden van de snelweg haalden, zijn geschorst. De zaak heeft tot rumoer geleid in Zuid-Afrika.

De omstreden ex-vrouw van Nelson Mandela is nog altijd invloedrijk in het regerende ANC en is sinds 2009 weer parlementslid.

Een van de agenten, de jonge blanke onderofficier Jannie Odendaal, had juist deze week met hulp van een vakbond aangifte gedaan tegen Madikizela-Mandela en haar bodyguard wegens intimidatie en het tegenwerken van justitie, en tegen haar chauffeur voor roekeloos en onachtzaam rijden. Op zijn Facebook-pagina suggereert Odendaal dat de aangifte de aanleiding van de schorsing is. Een politiewoordvoerder ontkent dat.

„Wie heeft toestemming gegeven deze auto te doorzoeken? De apartheidsjaren zijn voorbij”, dat zou Madikizela-Mandela volgens Odendaal hebben geroepen toen hij met zijn zwarte collega Abel Twala op 30 december de geblindeerde Audi van de politica aan de kant zette. Nadat hij een interview had gegeven, werd hij hangende het onderzoek naar de woordenwisseling en de klachten van Madikizela-Mandela al overgeplaatst. „Ik deed slechts mijn werk”, schrijft Odendaal op Facebook.