Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Actie voor Beaujolais

Tienduizend Fransen verdedigen de Beaujolais

Door onze correspondent mr. F.W.A. Visser

– Twee weken geleden waren het de Zuidfranse wijnboeren die de traangasgranaten en de gummiknuppels van de gendarmes trotseerden omdat zij vrezen dit jaar met tien miljoen hectoliter ordinaire [tafelwijn] gros rouge te blijven zitten wegens een recordoogst zoals er deze eeuw nog maar vier zijn uitgeperst.

Gisteren zijn er in Villefrance-sur-Saône tienduizend mensen te hoop gelopen, ditmaal ter verdediging van de Beaujolaiswijn die wordt bedreigd door de kwalijke dampen van een olieraffinaderij die men aan de oevers van de Saône wil gaan bouwen.

Behalve de wijnboeren zelf, zoals gebruikelijk vooraf gegaan door hun Kamerleden, burgemeesters, gemeenteraadsleden, notarissen en andere notabelen, liepen ditmaal ook delegaties mee van wijnconsumenten: artsen, advocaten, romanschrijvers, uitgevers, onderwijzers, leraren en hoogleraren.

Er waren zelfs delegaties van Britse en Zwitserse Beaujolaisdrinkers overgekomen, terwijl er petities werden overhandigd die waren ondertekend door 24.000 gezinshoofden uit binnen- en buitenland.

De onderprefect, die deze stukken via de hiërarchische weg zal doorsturen naar het Elysée moest verder nog een aantal redevoeringen aanhoren, waarin de raffinaderij o.a. een bedreiging werd genoemd niet alleen van de Beaujolais zelf maar ook van alles wat deze wijn vertegenwoordigt „aan traditie, geestelijk en lichamelijk welzijn, schoonheid, puurheid, gezondheid en levensvreugde”.

De Beaujolais van dit jaar die nog niet vergast is heeft, toen hij de afgelopen maanden in jonge toestand over de tong ging, al bewezen dat hij menige betoging en vele petities waard is. Van alle Franse kwaliteitswijnen die het predicaat “Appellation Contrôlée” verdienen (dit jaar ruim 11 miljoen hectoliter) is de Beaujolais veruit de populairste.

Hij is wat goedkoper dan een Bordeaux of een Bourgogne en hoeft ook niet met zoveel vijven en zessen te worden ingeschonken, zodat het de caféwijn bij uitstek is.

Dat is ook de reden waarom er met de Beaujolais aanzienlijk meer fraude wordt gepleegd dan met welke andere Franse wijn ook.

En als men in een onbekend café aan de toog een “Petit Beaujolais” bestelt is het raadzaam daarbij bijzonder streng te kijken, zodat de cafébaas bang wordt dat hij een wijninspecteur voor zich heeft met een reageerbuisje in zijn mouw.

De zwaarst beschermde van alle wijnen was tot voor kort echter de miswijn, die niet alleen door de staat, maar ook door de kerk duchtig op zuiverheid en natuurlijkheid werd gecontroleerd.

Maar ook hier begint langzamerhand de klad in te komen, sinds de Romeinse curie onlangs vergunning heeft gegeven om in bepaalde omstandigheden in plaats van miswijn ongegist druivensap te gebruiken. In het hart van de Bordeauxstreek is er nu ook een dominee die de wijn voor het avondmaal is gaan vervangen door druivensap.

De wijn voor het avondmaal werd traditiegetrouw aangeboden door een wijnkasteelheer, lid van zijn gemeente, wiens wijn zo beroemd was dat de dominee vreesde dat een deel van de kerkgangers om andere dan godsdienstige redenen aan het avondmaal deelnam.