Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

650 kunstenaars zetten Rijks op slot

Ze zijn het beu om voor uitvreters te worden uitgemaakt. En ze zijn het niet eens met de kabinetsplannen om op kunst te bezuinigen. Na de belangenverenigingen in de kunstsector komen nu de individuele kunstenaars in actie. Ze gaan „schuilen” in het Rijksmuseum. Met 650 kunstenaars tegelijk, is de bedoeling.

Op zondag 27 februari, in de voorjaarsvakantie, melden ze zich om 9 uur ’s ochtends bij het museum, om daar de héle dag kunst te gaan bekijken. Dat betekent de facto dat ze het museum bezetten, want van de brandweer mogen er niet meer dan 650 mensen tegelijk in.

„Beeldend kunstenaars zijn een kwetsbare groep”, zegt Anne Wenzel, een van de initiatiefnemers. „De kunstinstellingen zijn georganiseerd in belangenorganisaties en koepels, maar wij niet. Het wordt hoog tijd dat wij onze stem laten horen.”

Kunstenaars hebben het de afgelopen jaren al moeilijker gekregen, zo betogen de actievoerders. Van de financiële regelingen waarop zij vroeger een beroep konden doen is haast niets meer over. Nu na de BKR ook de uitkering WWIK is afgeschaft is alleen nog het Fonds BKVB over, waar het kabinet straks een deel van de 200 miljoen euro aan bezuinigingen zal halen. Daarnaast vrezen de kunstenaars dat zij veel last zullen krijgen van de verhoging van de btw.

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, heeft begrip voor de kunstenaars. Hij neemt geen maatregelen tegen de actie. Maar hij staat ook niet te juichen dat die onder zijn dak zal plaatsvinden. „Normaal komen er op zo’n zondag in de voorjaarsvakantie 3.000 bezoekers, nu maar 650. We lopen 25.000 euro aan inkomsten mis. De actie treft in de eerste plaats het museum en de gewone museumbezoekers.”