Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders: kabinet moet meer doen

Minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven doen “veel te weinig”. Dat zegt Geert Wilders vandaag in een interview met De Telegraaf. “Het is zaak dat het kabinet wat minder praat en wat meer doet,” klaagt de PVV-leider.

Het is zeldzame kritiek van Wilders aan het adres van het kabinet Rutte, dat gesteund wordt door gedoogpartner PVV. Premier Rutte heeft al gezegd dat het hem niet uitmaakt op wie er gestemd wordt, als het maar op VVD, CDA of PVV is. Het campagneteam van de VVD zal het CDA ontzien in de campagne naar 2 maart toe, zo schreef NRC Handelsblad vorige week.

‘Niets gehoord van ons kroonjuweel’
Wilders vindt dat er nog te weinig van de afspraken in het gedoogakkoord daadwerkelijk worden gerealiseerd. Zo laat het wetsvoorstel over de invoering van minimumstraffen, waar de PVV al jarenlang voor pleit, nog steeds op zich wachten. “Dat is ons kroonjuweel, maar ik heb er nog niets van gezien of gehoord”, stelt Wilders. Hij vindt dat de PVV zich hierdoor onvoldoende kan profileren.

Wilders ergert zich eveneens aan het uitblijven van concrete plannen voor het preventief fouilleren, strafdienstplicht voor risicojongeren, gecombineerde ordeteams van leger en politie en de mogelijkheid om criminelen te denaturaliseren.

PVV-lijsttrekker De Graaf verklaart zich loyaal
De Statenverkiezingen worden gezien als belangrijk voor het uiteindelijke welslagen van het kabinet, omdat een onwillige Eerste Kamer regeringsbeleid kan frustreren. Momenteel heeft de coalitie geen meerderheid in de Senaat, mede omdat de PVV daarin nog niet vertegenwoordigd is.

De vorige week gepresenteerde PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Machiel de Graaf, verklaarde zich gisteren tijdens het Radio 1-lijsttrekkersdebat loyaal aan de coalitie.