Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Waarnemersmissie EU voor Congolese verkiezingen moet eerder beginnen’

De waarnemersmissie van de Europese Unie voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Congo moet eerder beginnen. Dit heeft de Nederlandse staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) vandaag gezegd na een gesprek met de Congolese minister van Buitenlandse Zaken in Kinshasa.

Knapen heeft beloofd dat hij hier binnen de EU op gaat aandringen. De EU besloot vorig jaar waarnemers naar het Afrikaanse land te sturen om toe te zien op een eerlijk verkiezingsproces. In 2006 was de EU ook bij de verkiezingen aanwezig. De verkiezingen worden in november gehouden.

Knapen zei in zijn gesprek te hopen en erop te rekenen dat de parlementaire en presidentsverkiezingen dit jaar vrij en eerlijk verlopen en dat alle politieke partijen vrij kunnen spreken. De staatssecretaris kaartte in zijn gesprekken met de ministers van Buitenlandse Zaken en Financien ook de vrede en veiligheid, corruptie en het ondernemingsklimaat in het land aan. Congo is een arm land dat dankzij natuurlijke bronnen een enorm potentieel heeft.

De veiligheid is wel verbeterd, maar baart nog steeds zorgen. Met name in het oosten heeft de bevolking te kampen met geweld, een toename van verkrachtingen, corruptie en grootscheepse illegale handel in mineralen als goud, koper en coltan.

Dit is niet alleen een bedreiging voor de bevolking, zei Knapen. De instabiliteit en corruptie heeft ook negatieve gevolgen voor de bereidheid van het Afrikaanse en Nederlandse bedrijfsleven om in het land te investeren.

Door politiek redacteur Mark Kranenburg, NRC Handelsblad.