Veel politie in Teheran om protest te ontmoedigen

Onrust in het Midden-Oosten

Palestijnse president vreest Mubarak-scenario; vragen over rol leger in Egypte; oppositie in Algerije, Jemen en Iran ontwaakt

Politie en andere ordebewakers waren vanmiddag massaal in de Iraanse hoofdstad Teheran aanwezig om een voorgenomen demonstratie van de oppositie uit solidariteit met de protestbewegingen in Egypte en Tunesië te voorkomen. In het centrum van de stad waren de metrostations geblokkeerd.

Gisteren werd duidelijk dat een het vandaag tot een confrontatie zou kunnen komen. Nadat de regering, bij monde van een lagere ambtenaar, routineus de demonstratie had verboden, riep ‘de coördinatieraad van het Groene Pad van de Hoop’ iedereen op om juist te gaan demonstreren.

Vanochtend beklom een man met een groene vlag – de kleur van de oppositie – een hijskraan in het centrum van Teheran. De man, volgens oppositiewebsites een familielid van een slachtoffer van de anti-regeringsprotesten van 2009, dreigde zelfmoord te plegen als de politie zijn vlag kwam af pakken.

Zowel de regering als de oppositiebeweging in Iran zegt de demonstraties in Egypte en Tunesië te steunen. Waar de regering erin voorbeelden van nieuwe islamitische revoluties ziet, zegt de oppositie juist dat ze de roep om vrijheid van de betogers bewondert.

Verscheidene studentenorganisaties en een raad van geestelijken hebben zich aangesloten bij de oproep tot de demonstratie. Ex-president Rafsanjani – die zeer kritisch is over het beleid van president Ahmadinejad – zei dat het tijd is voor de „ontevredenen” zich te uiten. „Ik adviseer hun die ontevreden zijn in onze maatschappij zich te uiten. Iedereen moet komen”, zei hij zaterdag in een interview met de staatskrant Jam-e Jam.