Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terug

Na een korte afwezigheid is het Madrid-blog bij deze weer hervat. Om er in te komen, twee faits divers van de afgelopen dagen en weken: – Ook op het Afrikaanse continent staat binnenkort een Osborne-stier. De emblematische borden van het sherrymerk groeiden de afgelopen decennia uit tot internationaal herkenbaar symbool voor Spanje. In onder meer

Na een korte afwezigheid is het Madrid-blog bij deze weer hervat. Om er in te komen, twee faits divers van de afgelopen dagen en weken:

- Ook op het Afrikaanse continent staat binnenkort een Osborne-stier. De emblematische borden van het sherrymerk groeiden de afgelopen decennia uit tot internationaal herkenbaar symbool voor Spanje. In onder meer Catalonië werden ze om die reden de afgelopen jaren allemaal weggehaald of vernield door Catalanen die ze zagen als pro-Spaanse propaganda. Het lokale filiaal van radiozender Onda Cero in Melilla zette juist een lobby op zo’n ‘iconografisch’ bord naar deze Spaanse exclave aan de Marokkaanse noordkust te halen. Op de bijbehorende Facebookgroep, speelden zich de afgelopen weken heftige discussies af tussen voor- en tegenstanders. Vorige week gaf de regioregering van Melilla groen licht voor de oprichting van het bord.

- Gisteren werden in Madrid de Goyas uitgereikt, de Spaanse filmprijzen. Grote winnaar werd Pa Negre, een drama over kinderen op het Catalaanse platteland in de jaren na de Burgeroorlog. De geheel in het Catalaans opgenomen film verzilverde negen van de veertien nominaties, waaronder die voor Beste Film. Het is voor het eerst dat een Catalaanse film deze belangrijkste Goya wint. Regisseur Agustí Villaronga duidde dit als een steunbetuiging aan de gehele Catalaanse cinema. Hier de trailer: