Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Tatum Dagelet

Cover van het boek Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt van Tatum Dagelet
Cover van het boek Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt van Tatum Dagelet

‘Waarschuwing! Aan alle moeders die overwegen te gaan scheiden: doe het niet!!!’ Dat schrijft Tatum Dagelet voorin Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt (Carrera uitgevers, € 17,90). ‘Je zult er zelfs meer problemen bij krijgen’.

Dus adviseert ze de lezeres om wat meer door de vingers te zien, want ‘een man die vreemdgaat is eerder regel dan uitzondering’, boys will be boys, en haar boek is vast nog wel te ruilen in de winkel. ‘Gewoon terugbrengen dus.’

Voor wie dat advies op deze Valentijnsdag te laat komt, schreef Dagelet een handleiding voor gescheiden moeders. Zelf scheidde ze zeven jaar geleden van radio-dj Ruud de Wild, de vader van haar dochter.

Hij mag in het boek af en toe opdraven in een kleine tekstblokjes onder de kop ‘FF mailen met mijn ex’. Daarin vertelt Ruud dan dat hij de mediator ook een slappe theedrinkende geitenwollensokkenoplichter vond. Of dat hij hun dochter op mama’s verjaardag hielp een cadeau te kopen omdat hij zelf nu eenmaal ‘best attent is’.

Er wordt wel meer ‘FF gevraagd’ in Dagelets handboek, vooral aan de gezinstherapeut:

‘In hoeverre mag je verdriet zichtbaar zijn voor een kind?

Antwoord: Als je ontroostbaar bent, ga dan even naar je kamer, of vlucht naar de wc. Waarom gaat het vaak mis in de liefde na een scheiding? Antwoord: Als je het rouwproces na een scheiding niet goed doorloopt, duik je van de ene relatie in de andere om de eenzaamheid niet te voelen.’

Prima, maar het zijn geen antwoorden die je als gescheiden moeder niet zelf had kunnen bedenken. Zinvoller zijn de vele praktische tips die Dagelet – tussen veel gedetailleerd geklets over verhuizingen, therapie en haar nieuwe vriendjes door – geeft.

Zo kun je als je op vakantie gaat het best een kopie van de geboorteakte van je kind meenemen, zodat je nooit in de problemen komt bij de douane omdat je kind een andere achternaam heeft dan jij. En kun je het beste alleen naar de Ikea gaan in gezelschap van vrienden met een sterke man en een grote auto, want ‘De Zweedse vrienden zijn goedkoop, maar bezorgen is duur’. Over je afkeer van all inclusive vakanties kan je je als alleenreizende moeder met kind maar het beste heen zetten, en op nummer één in de troostliedjes-toptien staat Anouks ‘R U Kiddin’ me’.

Daar heb je wel wat aan, als ‘A-mama’ – een term die Dagelet gebruikt omdat ze ‘alleenstaande moeder’ niet goed vindt klinken. De vormgeving van Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt neem je dan maar even voor lief. De roze letters, de hartjes en zelfs de foto van Dagelet in een Mega Mindy-kostuum. Girls will be girls.

Janna Laeven