Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Skobrev wereldkampioen allround, Blokhuijsen derde

Ivan Skobrev is na Europees kampioen ook wereldkampioen allround geworden. De Rus werd op de afsluitende 10.000 meter tweede achter Havard Bokko. In het algemeen klassement bleef Skobrev de Noor echter voor.

Jan Blokhuijsen werd derde op de slotafstand en nam die positie ook in het klassement in.

In een bloedstollende ontknoping reed Bokko in de voorlaatste rit het grootste deel van zijn race achter Blokhuijsen aan. Vanaf het 8000-meterpunt versnelde de Noor echter spectaculair en met een tijd van 12.53,89 zette hij Skobrev, die maar 8,04 op hem mocht toegeven, een scherp doel.

Koen Verweij vierde
De Rus leek in zijn rit tegen Koen Verweij de achterstand te ver op te laten lopen, maar net als in Collalbo, waar Blokhuijsen begin van dit jaar even de Europese titel leek te gaan winnen, was Skobrev de beste rekenaar. Zijn tijd van 12.58,36 minuten was maar 4,47 seconden trager dan die van Bokko.

De Noor passeerde wel Blokhuijsen en Verweij om met het zilver te eindigen, zijn derde tweede plaats na 2008 en 2009 toen Sven Kramer hem de baas was. Blokhuijsen zette met 13.00,03 een knap persoonlijk record neer, maar slechtte net de 13-minutengrens niet. Verweij ging flitsend van start, maar kon het tempo niet volhouden en werd achter Shane Dobbin vijfde op de 10.000 meter in 13.08,97. In het klassement werd Verweij vierde.

Wouter Olde Heuvel bleef in 13.17,75 boven zijn persoonlijk record en werd achtste na vier afstanden. Renz Rotteveel zag zijn naam twee plaatsen lager in de eindstand. In 13.33,94 zette hij wel een persoonlijke beste tijd neer.

Ireen Wüst werd eerder gisteravond wereldkampioen bij de vrouwen.