Rechtbank: arresteer Musharraf

De oud-president van Pakistan zou niets hebben gedaan om de moord op Benazir Bhutto te verhinderen.

Een Pakistaanse rechtbank heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Pervez Musharraf, de voormalige leider van Pakistan, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord, in 2007, op de toenmalige oppositieleider Benazir Bhutto. De aanklagers vermoeden dat Musharraf meer wist van het plan van de Talibaan om Bhutto te doden, maar niets deed om de moord te voorkomen. Ook zou hij haar onvoldoende beveiliging hebben geboden.

Een woordvoerder van Musharraf zegt dat de oud-president, die Pakistan tot 2008 leidde en nu in vrijwillige ballingschap in Londen leeft, niet van plan is om op de hoorzitting over de zaak te verschijnen. „Er is geen basis voor deze zaak”, aldus de zegsman. „Dit is een politiek gemotiveerde rechterlijke uitspraak.”

Bhutto werd in december 2007 vermoord tijdens een zelfmoordaanslag in Rawalpindi, waar ze op campagne was. Ze was tweemaal premier van Pakistan, de laatste keer tussen 1993 en 1996. (BBC)