Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Radiohead kondigt eerste ‘newspaper album’ aan

Radiohead brengt over vijf dagen haar nieuwe plaat uit. The King of Limbs is vanaf zaterdag 19 februari te downloaden via een speciale website voor de prijs van 7 euro.

Ondertussen maakt de band een fysieke editie gereed, die wordt aangekondigd als ‘s werelds eerste ‘newspaper album’. Wat wij ons hier bij voor moeten stellen is onduidelijk. In een speciale editie van de plaat gaat het vinyl vergezeld met ‘veel grote pagina’s artwork en 625 kleine werkjes in een ‘kleurrijk afbreekbaar-plastic map’ die het geheel bij elkaar moet houden. Veel dode bomen dus, of doelt Radiohead met een ‘newspaper album’ op een samenwerking met een krant? Onwaarschijnlijk, want dat gebeurde al eerder. Prince gaf zijn album, ‘Planet Earth’, in 2007 al eens gratis weg bij de Britse krant The Mail on Sunday.

The King Of Limbs is het achtste studioalbum van Radiohead en volgt In Rainbows uit 2007 op. Die plaat werd destijds ook al op een speciale manier uitgebracht. Fans konden zich inschrijven voor het album en mochten zelf bepalen wat ze voor het album over hadden. Met een minimum van 0,45 eurocent, de prijs van een creditcardtransactie. Een paar maanden later kwam In Rainbows alsnog fysiek uit via XL.

Op 3VOOR12 spreekt Rob Gruschke van Beggars, onder meer de Nederlandse distributeur van Radioheads label XL, de verwachting uit dat de normale fysieke release van The King of Limbs al eerder dan 9 mei in de platenbakken zal liggen. Donderdag wordt hij samen met zijn XL-collega’s gebriefd in Parijs over het hoe en wat.

Update: De normale editie ligt vanaf 28 maart in de winkel.

Radiohead bedankt fans op haar website voor het wachten.Radiohead bedankt fans op haar website voor het wachten.