Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Raadsheer Tom Schalken moet getuigen in zaak Wilders

De rechtbank in Amsterdam wil raadsheer Tom Schalken oproepen op de openbare zitting in het proces tegen Geert Wilders. Dat heeft rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten vanochtend gezegd. De rechtbank “kan gevolgen verbinden” aan zaken die in de verhoren aan het licht kunnen komen, zo legde hij zijn beslissing uit.

Ook arabist Hans Jansen en Bertus Hendriks moeten getuigen. Om de laatste was niet gevraagd door de verdediging van Wilders, maar hij wordt “ambtshalve” toegevoegd aan het tweetal, zo zei de rechter. Hendriks, Midden-Oosten expert, was de gastheer van het diner waarbij Schalken in gesprek kwam met Hans Jansen. Dat gesprek had eind oktober vorig jaar als uiteindelijke consequentie dat de rechtbank in Amsterdam in het proces Wilders gewraakt werd.

Rechtbank werd gewraakt na etentje Jansen en Schalken
Toen de rechter destijds niet toestond dat arabist en getuige à decharge Hans Jansen werd gehoord over het diner, werd de rechtbank met succes gewraakt door advocaat Moszkowicz. Hij had het getuigeverzoek gedaan omdat bekend was geworden dat raadsheer Tom Schalken tijdens een etentje Jansen zou hebben proberen te overtuigen van de juistheid van de vervolging van Wilders. Schalken was zelf betrokken bij het besluit om het OM te dwingen Wilders te vervolgen.

Preliminaire verweren herhaald en beoordeeld
Als de preliminaire verweren echter worden gehonoreerd, hoeft het niet te komen tot deze verhoren. Deze verweren van de verdediging gaan onder meer over de bevoegdheid van de rechtbank Amsterdam in deze zaak en de ontvankelijkheid van het OM. De verdediging beoogt het proces niet verder te laten gaan. Van de rechter mag Moszkowicz deze verweren opnieuw herhalen en “in volle omvang laten beoordelen” door de rechtbank.

Merel Thie volgt het proces voor NRC Handelsblad en legt uit dat de verdediging de preliminaire verweren niet laat vallen nu de gewenste verhoren zijn toegestaan.

“Na afloop van het proces zei Wilders dat hij nog steeds graag wil dat de zogenoemde preliminaire verweren slagen, en dat de hele zaak dus niet doorgaat of bij een andere rechtbank. Als het wel doorgaat, rekent hij op vrijspraak.”

“Wilders maakte de rechtbank een compliment omdat Schalken, Jansen en Hendriks worden opgeroepen. Het is heel uitzonderlijk dat een raadsheer moet getuigen in een strafproces. In sommige Europese landen hoeft een rechter dat niet te doen, maar in Nederland wel. Onlangs werd een Haagse oud-rechter gehoord in een voorlopig getuigenverhoor waarna beoordeeld wordt of hij zal worden vervolgd.”

“Interessant is nog wat er zou kunnen gebeuren bij een veroordeling van Wilders. Een hoger beroep daartegen zal dan terecht komen bij het gerechtshof in Amsterdam, waar Tom Schalken raadsheer is. Volgens persrechter Polly van Dijk is het in eerste instantie het gerechtshof zelf dat moet besluiten of het die zaak zou kunnen behandelen.” - Merel Thie, NRC.

De overige verzoeken voor getuigeverhoren van de verdediging zijn goeddeels afgewezen, net als de rechters in eerste instantie hadden gedaan, vorig jaar oktober. Onder de afgewezen getuigen is de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B..