Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Palestijnse premier Fayyad dient ontslag kabinet in

De Palestijnse premier Fayyad tijdens een kabinetsbijeenkomst in Ramallah.
De Palestijnse premier Fayyad tijdens een kabinetsbijeenkomst in Ramallah. Foto Reuters / Mohamad Torokman

De Palestijnse premier Salam Fayyad heeft vanochtend zijn kabinet naar huis gestuurd. Op verzoek van president Mahmoud Abbas zal hij een nieuwe ministersploeg samenstellen, waarin naar verwachting de meeste van de zestien ministers terugkeren.

De stap moet de grote onvrede onder zijn bevolking wegnemen en een Egypte-scenario vermijden, licht NRC-correspondent Guus Valk toe. Abbas’ geloofwaardigheid is verder verzwakt door de vastgelopen onderhandelingen met Israël over een akkoord over de oprichting van een Palestijnse staat. Zijn regering wordt door veel Palestijnen ervaren als te toegeeflijk. De Palestijnse leiders bleken in het verleden tot veel ruimere concessies aan de Israëliërs bereid, dan zij ooit publiekelijk zouden hebben toegegeven, zo bleek vorige maand uit de gelekte ‘Palestine Papers’ door Al-Jazeera.

Verkiezingen in september
Afgelopen zaterdag kondigde de Palestijnse Autoriteit aan dat het nieuwe parlements-en presidentsverkiezingen zou houden in september. Maar Hamas weigerde deze oproep en zei de verkiezingsresultaten niet te zullen erkennen. Verkiezingen zijn sinds 2007, toen Hamas de bloedige strijd om de Gazastrook van Fatah won, niet meer voorgekomen.

Correspondent Guus Valk sprak met analist Khalil Shaheen, commentator voor de krant Al-Ayyam, over de voorgenomen verkiezingen:

“Iedere Palestijn weet: er komen geen verkiezingen in september. Daarvoor is eenheid en samenwerking tussen Fatah en Hamas nodig, en die zie ik niet plotseling ontstaan. Abbas speelt hoog spel. Straks zal hij de verkiezingen weer voor onbepaalde tijd moeten uitstellen, en ik vraag me af of de bevolking dat pikt” - Khalil Shaheen