Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

OV-stakingen Rotterdam en Den Haag gaan door

De acties in het openbaar gaan door, meldt de NOS. De bonden mogen dinsdag en woensdag acties voeren in het openbaar vervoer rond Den Haag en Rotterdam. De reizigers worden door de acties niet disproportioneel getroffen, oordeelde de rechtbank van Rotterdam maandag in een kort geding aangespannen door de stadsgewesten Haaglanden en Rotterdam.

‘Acties onevenredig hard voor reizigers’
Volgens de stadsgewesten zouden de voorgenomen stakingen in Den Haag morgen en in Rotterdam op woensdag de reizigers onevenredig hard treffen. De stadsgewesten wilden dat de acties van de gemeentelijke ov-bedrijven publieksvriendelijker zouden worden.

‘Staking illustreert gevolgen bezuinigingen’
Bij de acties rijden veertig procent minder bussen, trams en metro’s. De bonden willen zo illustreren wat er volgens hen gebeurt als de geplande bezuinigingen van 120 miljoen euro op het gemeentelijk openbaar vervoer doorgaan. Politiek redacteur Oscar Vermeer over de motieven van de ov-bedrijven:

“Het kabinet denkt dat de steden de bezuiniging kunnen terugverdienen door het vervoer openbaar aan te besteden. Maar de vervoersbedrijven vinden dat onrealistisch omdat ze de afgelopen jaren al veel efficiënter zijn gaan werken. De verkeerswethouders van de drie steden, allemaal VVD’ers, zijn het daarmee eens. Zij vrezen dat de bezuinigingen leiden tot het schrappen van lijnen, lagere frequenties en hogere tarieven. De steden krijgen ook nog te maken met een bezuiniging van 200 miljoen op het openbaar vervoer in heel Nederland, waarvan een nog onbekend deel hen treft.”

Vandaag geen stakingen in Amsterdam, maar uitgeklede dienstregeling
Vandaag werd bij vervoersbedrijf GVB in Amsterdam gedemonstreerd. Hierdoor reden er in de hoofdstad vandaag trams, bussen en de metro minder vaak.