Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nokia en Microsoft samen, maar geen toestel

De beide topmannen van Microsoft en Nokia stonden vanavond samen op één podium op het Mobile World Congress om hun aangekondigde samenwerking nog eens kracht bij te zetten. Nokia hoopt met Windows Phone 7 het terugvallende marktaandeel van Symbian   Maar zowel topman Steve Ballmer (Microsoft) als Stephen Elop van Nokia (ex-Microsoft)  geven geen antwoord op de meest gestelde vraag waarop: hoe lang duurt het nog voordat de eerste Nokia met Windows Phone 7 besturingssysteem in de winkel ligt?

Het zal in ieder geval langer duren dan beide topmannen hopen. Steve en Stephen mogen het dan goed met elkaar kunnen vinden, een nauwe samenwerking tussen de researchafdeling van beide bedrijven zal op zijn minst even wennen zijn voor de medewerkers van Nokia en Microsoft. Dat terwijl de plannen behoorlijk ambitieus zijn: zoekmachine Bing gaat bijvoorbeeld gebruik maken van de navigatiediensten van Nokia. Die gegevens zijn niet alleen op smartphones beschikbaar maar ook op pc’s.

Ballmer kan zelfs geen datum noemen waarop de volgende update van Windows Phone 7 beschikbaar zal zijn. “Ergens in 2011″, is de bedoeling. Wel wordt er in de demo wat nieuwe functies getoond, zoals multitasking (twee spellen tegelijk spelen) en geïntegreerde Twitter-account en Skydrive-opslag. Daarnaast zal de browser Internet Explorer 9 ook voor de telefoon geschikt gemaakt worden.

Microsoft  is trots op de eenvoudige interface van WP7. De nadruk ligt op no apps, no hassle: er mogen dan weinig apps voor Windows Phone 7 zijn, het is de bedoeling dat je voor veel handeling niet eerst op zoek hoeft naar een geschikt programma, betoogt Ballmer. Desondanks biedt de Microsoft Marketplace nu rond de 8.000 applicaties.

Ballmer belooft de telecomproviders dat Windows Phone 7 het meest ‘operatorvriendelijk’ zal zijn: hij doelt op prettiger verdienmodellen voor de Vodafones en T-Mobiles van deze wereld. Dat in tegenstelling tot Apple en Google, waarbij de telecomproviders niet zoveel in de melk te brokkelen hebben.

De samenwerking met Nokia lijkt voor Microsoft ook bittere noodzaak. De huidige WP7-partners Samsung en LG tot nu toe nog geen nieuwe toestellen voor dit platform hebben aangekondigd - HTC ook niet. Waarschijnlijk zijn ze nog niet door de huidige voorraad toestellen heen of wachten ze tot de volgende Wp7-upgrade een feit is.