Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Niemand kent Shearing, iedereen kent zijn liedje

‘Jazzpianist Shearing (91) overleden’, lees je op een willekeurige nieuwssite, om vervolgens weer door te klikken. Want wie was Shearing immers? Toch was het een bijzondere man, bijvoorbeeld door zijn compositie ‘Lullaby of Birdland’.

Vandaag overleed George Shearing (wikipedia), een zogenoemde ‘jazzpianolegende’. En zelfs als je enige interesse in jazzmuziek hebt, denk je: wie was George Shearing eigenlijk? Terecht, want Shearing is niet veel meer dan zijn composities. Ja, natuurlijk was hij een aardige jazzpianist, maar pas toen de groten der aarde zijn beroemdste compositie, ‘Lullaby of Birdland’ (wikipedia), gingen vertolken werd hij onsterfelijk. Vier voorbeelden van covers die je nooit vergeet:

Voorbeeld 1: Sarah Vaughan (de mooiste uitvoering)

Voorbeeld 2: Ella Fitzgerald (de meest gepassioneerde uitvoering)

http://www.youtube.com/watch?v=wvmHhh9lWtY&feature=fvsr

Voorbeeld 3: Bobby ‘Don’t Worry, Be Happy’ McFerrin (de gekste uitvoering, bovendien in Rotterdam)

Voorbeeld 4: Amy Winehouse (de 2011ste uitvoering)

http://www.youtube.com/watch?v=zc_QjIbeIp8