Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Haagse thriller van Dittrich

In april verschijnt de thriller Moord en brand van oud-politicus Boris Dittrich. „Alle ervaringen uit mijn werkzame leven pasten erin.”

Nederland schudt op zijn grondvesten: een vooraanstaand politicus wordt vermoord. Het onderzoek van politie en justitie loopt dood, de media hijgen politici in de nek, de koninklijke familie roert zich, een kabinetscrisis dreigt. Maar daar is Redouan Fouali, werkzaam bij de AIVD en hoofdpersoon in Moord en brand, de eerste thriller van D66-politicus Boris Dittrich. Het verhaal speelt in politiek Den Haag en Fouali opereert midden in de verstrengeling tussen ambtenarij, journalistiek en politiek. „Het boek laat zien hoe Den Haag soms werkt. Maar het is geen saaie politieke verhandeling”, haast de auteur zich te zeggen, aan de telefoon.

Dittrich – tussen 1994 en 2006 zat hij in de Tweede Kamer, sinds 2007 is hij campagneleider seksuele minderheden voor Human Rights Watch in New York – wilde altijd al een thriller schrijven. Sterker, hij was er één aan het opzetten toen in 2002 Pim Fortuyn werd vermoord. „Toen was de werkelijkheid zo heftig, daar kon mijn fantasie niet tegenop.” Na een paar jaar New York, en met enige afstand tot Nederland, pakte hij het werk weer op. „Alle ervaringen uit mijn werkzame leven pasten erin, als politicus, maar ook als strafrechtadvocaat en rechter.” Moord en Brand verschijnt in april. (NRC)