Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gezocht: volkenrechtelijk adviseur M/V voor 10 dagen per jaar

In plaats van een onafhankelijk volkenrechtelijk adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken komt er ‘slechts’ een parttime-adviseur voor tien dagen per jaar, zo blijkt uit een advertentie in het Nederlands Juristenblad.

Volgens diplomatiek redacteur Mark Kranenburg is dit een minieme invulling, geheel anders dan de functie zoals die beoogd was door de commissie-Davids.

“De aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur was één van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de besluitvorming in Nederland in 2002 en 2003 rond de Irak-oorlog. Het toenmalige kabinet zei bij monde van zowel premier Balkenende als minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat de aanbeveling voor de aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur volledig zou worden opgevolgd.”

Volkenrechtdeskundige professor Nico Schrijver die lid was van de commissie, is verbaasd. De functionaris die het ministerie nu zoekt strookt niet met de aanbeveling van de commissie, meent hij.

Volgens de commissie Davids diende een “gedegen inbreng van volkenrechtelijke adviezen” in de besluitvorming van het ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarborgd te worden. Dit zou kunnen door middel van de aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur zoals die vroeger ook op het departement aanwezig was.

Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) noemt de aanstelling van een adviseur voor tien dagen per jaar “absurd”. Hij heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) vanmorgen in een reeks vragen om opheldering gevraagd.