Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gewonden en arrestaties in Iran, Clinton steunt demonstranten

Duizenden demonstranten gingen vandaag de straat op in Teheran om hun steun te betuigen aan de betogers Tunesië en Egypte. De Iraanse oproerpolitie pakte tientallen demonstranten op. Ooggetuigen meldden dat er tientallen gewonden zijn gevallen.

De demonstratie in Teheran werd in eerste instantie aangekondigd uit sympathie voor de betogers in Egypte, maar liep uit op een eis voor meer vrijheid in Iran. De demonstranten zongen onder andere “dood aan de dictator”.

In het centrum van Teheran, op het Plein van de Revolutie, ontstonden gevechten tussen de oproerpolitie en demonstranten van de oppositie. Hierbij werd traangas ingezet om de demonstranten uiteen te drijven. Er zouden ook enkele demonstranten beschoten zijn.

Dit zijn vermoedelijk ook beelden van de demonstratie in Teheran vandaag, maar dat kan nog niet bevestigd worden:

Clinton steunt Iraanse demonstranten
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton betuigde vanavond haar steun aan de demonstranten. Volgens haar verdienen de duizenden Iraanse demonstranten “dezelfde rechten als die de Egyptenaren eisten van hun regering”. Clinton sprak over de noodzaak van een open democratie in Iran.

Clinton verwijt de Iraanse autoriteiten van hypocrisie door hun harde optreden tegen de demonstranten, aangezien de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad eerder claimde dat de Egyptische revolte geïnspireerd werd door de Islamitische Revolutie in Iran in 1979.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het optreden van de Iraanse autoriteiten tegen de demonstranten sterk veroordeeld.