Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Grammy Award Arcade Fire voor beste album van het jaar

Edwin Butler van de band Arcade Fire houdt de Grammy voor Beste Album omhoog. Foto Reuters / Lucy Nicholson

De band Arcade Fire heeft vannacht tijdens de 53ste uitreiking van de Grammy Awards de prijs voor het beste album van het jaar gewonnen. Beste song was ‘Need You Now’ van Lady Antebellum dat in totaal vijfbeeldjes mee naar huis nam. Lady Gaga, The Black Keys, Eminem en Jay Z & Alicia Keys gingen allen met twee Grammy’s naar huis. Verliezer was Katy Perry: vier keer genomineerd maar geen Grammy.

Dat Arcade Fire de titel voor het beste album won is opvallend. De Canadese band werd voorheen altijd als indierockband geklassificeerd terwijl de Grammy’s prijzen zijn voor de mainstream muziekbusiness. Popfenomeen Gaga werd in de categorie Beste Vrouwelijke Popartiest geëerd voor haar hit ‘Bad Romance’. Ook won ze met ‘The Fame Monster’ de award voor het Beste Album. Eminem kreeg voor ‘Not Afraid’ de titel Beste Solo Rapnummer door een soloartiest. Zijn comeback-album ‘Recovery’ werd gekozen tot beste rapplaat.

The Black Keys wonnen de Grammy voor Beste Rockband en maakten volgens de jury de beste alternatieve plaat. Het gelegenheidsduo Jay Z & Alicia Keys won met hun single ‘Empire State Of Mind’ ook twee Grammy’s: Beste Rapnummer en Beste Rap/zang Samenwerking.

Beste mannelijke artiest werd Bruno Mars voor zijn nummer ‘Just The Way You Are’. Train, met ‘Hey Soulsister’ werd uitgeroepen tot beste popgroep. De samenwerking tussen r&b-zanger John Legend en hiphopcollectief The Roots pakte twee Grammy’s voor onder meer het beste r&b-album.

Arcade Fire neemt award in ontvangst om daarna het podium te beklimmen:

Lady Gaga deed de eerste single van haar nieuwe album ‘Born This Way’

Optreden Rihanna, Eminem, Skylar Grey en Dr. Dre op de Grammy’s 2011: