Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Ernest van der Kwast voor 1 cent gekocht door website NRC

Ernest van der Kwast drinkt vanaf vandaag dagelijks espresso met wereldleiders, topcriminelen en pornosterren. Hij doet dit op verzoek van de website van NRC Handelsblad, die hem voor zijn bijdragen welgeteld 1 eurocent betaalt.

Ernest van der Kwast. Foto Vincent MentzelErnest van der Kwast. Foto Vincent Mentzel

Iedere dag spreekt Van der Kwast iemand die in het nieuws is. Dat kan zijn Mark Rutte, Julian Assange of Obama. Maar ook een sporter of showgirl. Ze drinken een espresso en wat ze bespreken kun je dagelijks om negen uur ’s ochtends lezen op www.nrc.nl/vanderkwast.

Van der Kwast brak vorig jaar definitief door met zijn hilarische roman Mama Tandoori. Hij liet zich vanwege zijn succes al schrappen van de nominatielijst van de BNG Nieuwe Literatuurprijs met een prijzengeld van 15.000 euro. NRC rook een kans en kwam een bescheiden loon overeen: 1 eurocent. Per lezer, dat wel. Bij een te groot succes van de rubriek wordt Van der Kwast dan ook onmiddellijk ontslagen, heeft de uitgever van NRC al laten weten.

Vooralsnog hoopt Van der Kwast op 500 bezoekers per dag. “Dat is genoeg voor 1 espresso voor mij en mijn gast.” Ernest van der Kwast: vanaf maandag 14 februari iedere werkdag om 09:00 uur op www.nrc.nl.

Wie is Ernest van der Kwast?

Ernest van der Kwast (Bombay, 1981) werd vorig jaar op eigen verzoek geschrapt van de shortlist van de BNG Nieuwe Literatuurprijs (15.000 euro). Eerder dat jaar probeerde hij de uitslag van de NS Publieksprijs te beïnvloeden met onder meer de belofte dat hij per stem honderd roepie naar India
zou sturen.

Maar Van der Kwast is boven alles schrijver. Hij bedacht het pseudoniem Yusef el Halal en schreef mee aan diens debuut Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken. Uiteraard was het NRC Handelsblad dat Van der Kwast in april 2004 ontmaskerde. Daarna componeerde hij onder eigen naam de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen. Acteur Sieger Sloot publiceerde in 2007 de roman Stand In, maar ook dat boek bleek geschreven door Van der Kwast. In 2010 verscheen Mama Tandoori, het geromantiseerde verhaal van zijn Indiase moeder. Zowel de film- als de theaterrechten zijn verkocht.