Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Er ontbreekt een pakkend liedje

Cover van de CD The Deep Field van Joan As Police Woman (Joan Wasser)
Cover van de CD The Deep Field van Joan As Police Woman (Joan Wasser)

cd soul

Joan As Police Woman

The Deep Field***

Na twee sobere albums heeft Joan Wasser (1970) het anders aangepakt. Op haar derde album, The Deep Field, is het geluid dieper en voller. Joan zelf klinkt optimistischer, hoewel nog steeds niet heel zonnig.

De gitaar heeft de dominante positie van de piano overgenomen en drums, percussie, orgel, trompet en achtergrondzang zorgen voor een stevige klank.

De liedjes, met een gemiddelde duur van vijf minuten, trekken in midtempo voorbij, kalmpjes zwierend, met elektrische gitaar of een trompetsolo voor de broodnodig accenten.

Een nummer als ‘Flash’ klinkt donkerder en mysterieuzer, maar voor het merendeel is The Deep Field stilistisch en melodisch coherent, met de heesrauwe stem van Joan naadloos ingebed. Ambachtelijke schoonheid triomfeert, maar wat ontbreekt is een pakkend liedje dat je naar de volumeknop doet grijpen. Op het extraatje ‘Say Yes’ (op iTunes) gaat Joan los, rockend en schel schreeuwend als een punk. Dat is een welkom slot.