Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Elastieke’ begroting Obama voor 2012: extra geld voor onderwijs en leger

President Barack Obama reaches to shake hands with 8th graders at Parkville Middle School and Center of Technology, in Parkville, Md., Monday, Feb., 14, 2011. (AP Photo/Carolyn Kaster)
President Barack Obama reaches to shake hands with 8th graders at Parkville Middle School and Center of Technology, in Parkville, Md., Monday, Feb., 14, 2011. (AP Photo/Carolyn Kaster) President Obama schudt de handen van scholieren Baltimore (FOTO: AP Photo/Carolyn Kaster)

President Barack Obama wil het aankomende jaar de overheidstekorten terugdringen, dat maakte hij vandaag tegenover het Amerikaanse Congres bekend. De overheidsbegroting die Obama voorstelt voor het fiscale jaar 2012 - dat in oktober begint - bedraagt 3,73 biljoen dollar (2,78 biljoen euro).

De begroting houdt rekening met extra uitgaven voor infrastructuur en onderwijs, maar bezuinigt op andere overheidsprogramma’s in een poging het tekort terug te dringen. Met de beoogde begroting zal het tekort in 2011 1,6 biljoen bedragen, om daarna te dalen naar 1,1 biljoen in 2012. In 2013 wil Obama bijna één biljoen euro bezuinigen.

Elastieke begroting
In een toespraak bij een school in Baltimore, Maryland zei Obama dat de begroting ervoor zorgt dat hij zich houdt aan zijn belofte om het overheidstekort aan het eind van zijn ambtstermijn te halveren. Het doel is om dat in 2015 tot 45 miljard teruggebracht te hebben.

De begroting van Obama kan waarschijnlijk op forse kritiek rekenen van de Republikeinen. Die vinden dat Obama te weinig doet om het overheidstekort terug te dringen. NRC correspondent Tom-Jan Meeus spreek van een begroting van ‘elastiek’:

“Deze begroting is van relatieve waarde. De begroting moet eerst goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid in handen. Die stellen een eigen begroting op en dan zullen ze zich over de twee begrotingen moeten beraadslagen. Daar wordt een compromis gemaakt waarna de begroting door het Senaat goedgekeurd moet worden.”

Bijna zes miljard euro voor schone energie
In de nieuwe begroting wordt zes miljard euro vrijgehouden voor onderzoek naar schone energie. Bovendien wil Obama ruim 34 miljard bezuingen op subsidies op kolen, olie en gas. Ook wordt bijna 635 miljoen opzij gezet voor nieuwe toepassingen van kernenergie, daarnaast leent het Witte Huis 36 miljard bij om de aanbouw van nieuwe kerncentrales te financieren.

Extra geld voor Defensie
De begroting stelt ook 87 miljard extra beschikbaar voor de militaire inzet in Afghanistan, Irak en Pakistan tegenover bezuinigingen op andere onderdelen van het budget van de Amerikaanse strijdkrachten.

Hiermee wil Obama het Pentagon voorbereiden op forsere bezuinigingen die het leger de komende jaren zal treffen. In totaal trekt het Witte Huis bijna 500 miljard uit voor het Amerikaanse leger in zijn begroting. Vorig jaar was dat nog ruim 536 miljard.