Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Eerste Kamer verkiezingsdebat spitst zich toe op kabinet Rutte

In de vergaderzaal van de Eerste Kamer houdt de NOS vanavond het verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart.

De lijsttrekkers van de VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en de ChristenUnie gaan onder leiding van Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde in debat over een aantal stellingen (profielen lijsttrekkers).

Het debat is – via Politiek24 – hieronder te volgen van 20:55 tot 21:55. Daarna zal op deze site een kort verslag verschijnen met duiding van het debat door politiek verslaggever Pieter van Os.

Debat spitst zich toe op meerderheid regeringscoalitie
Het debat zal zich naast onderwerpen als economie en integratie ook toespitsen op het scenario waarin de regeringscoalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer behaalt.

Zaterdag liet premier Mark Rutte weten bezorgd te zijn dat veel kiezers van zijn partij, die het goed doet in de peilingen, het niet nodig vinden om naar de stembus te gaan.

De opkomst bij de Statenverkiezingen is doorgaans laag: in 2007 kwam nog niet de helft van de kiezers (46,7 procent) naar het stemlokaal. De verkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk voor Rutte, omdat de uitslag bepaalt of zijn kabinet een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, die door de Provinciale Staten wordt gekozen. Op dit moment heeft de door de PVV gedoogde coalitie van VVD en CDA geen meerderheid in de Eerste Kamer, mede omdat de partij van Wilders nog niet in de senaat vertegenwoordigd is.

Lees hier alles over de Provinciale Statenverkiezingen op nrc.nl.