Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizenden arbeiders en agenten vullen Tahrir-plein opnieuw

Militaire politie probeerde vanochtend de laatste demonstranten (onder) te verdrijven terwijl het verkeer weer op gang komt. Foto AP / Hussein Malla

Ongeveer tweeduizend demonstranten zijn vanmiddag teruggekeerd op het Tahrir-plein in Kairo nadat het leger enkele uren eerder de laatsten van hen en hun tenten hadden weggestuurd. Ze worden vergezeld door de politie die nu zegt een te zijn met de betogers bestaande uit werknemers van de staat - van ambulancemedewerkers tot politieagenten en arbeiders uit de vervoerssector - die hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden eisen. Het land ondergaat een groeiende golf van arbeidsonrust die ontketend lijkt door de opstand die Hosni Mubarak verdreef.

Terug het plein op gemarcheerd
Net toen de militairen vanochtend de controle over het Tahrir-plein leken te hebben herwonnen, marcheerden honderden politieagenten Tahrir op. Ze werden niet gehinderd door de troepen. Tegelijkertijd zijn de demonstranten teruggekeerd en houden volgens persbureau Reuters het verkeer op het plein tegen. Sinds gisteren rijden er weer auto’s over wat tijdens de anti-Mubarak protesten het epicentrum was. Het leger brak de tenten af waar de betogers nachtenlang in geslapen hadden.

“Wij en het volk zijn één!”, riepen de agenten die solidair zeggen te zijn met de revolutie. De politiemacht werd onder Mubarak gehaat door de Egyptische demonstranten. In de beginfase van de achttien dagen tellende betoging tegen het regime gebruikten ze nog geweld tegen hen.

Legerleiding roept op tot einde protesten
De legerleiding heeft vakbondsleiders opgeroepen de demonstranten een halt toe te roepen. De Opperste Raad eist dat de bonden oproepen tot het beëindigen van de stakingen en protesten. Het roept Egyptenaren op het werk op te pakken en te helpen bij de wederopbouw van het dagelijks leven.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten