Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizenden demonstranten botsen met politie in Teheran

In Teheran zijn vandaag duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen het regime van president Ahmadinejad. Volgens ooggetuigen gebruikt de oproerpolitie traangas tegen de demonstranten, raakten drie demonstranten gewond door politiekogels en werden tientallen demonstranten mishandeld. Ook in de stad Isfahan werden bij protesten vandaag tientallen mensen gearresteerd bij een confrontatie met de politie.

De demonstratie in Teheran was aangekondigd uit sympathie voor de betogers in Egypte, maar is uitgelopen op een eis voor meer vrijheid in Iran. Ooggetuigen melden dat er gevechten zijn uitgebroken in het centrum van Teheran, op het Plein van de Revolutie, tussen de oproerpolitie en demonstranten van de oppositie. Traangas werd gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven, maar getuigen melden dat velen zich nog hebben verzameld in het nabijgelegen Enghelab Avenue. De demonstranten zingen “dood aan de dictator”.

Dit zijn vermoedelijk beelden van de demonstratie in Tehran vandaag, maar dat kan nog niet bevestigd worden:

http://www.youtube.com/watch?v=YD_QaQCkrOI

Oppositieleider huisarrest
Oppositieleider Mousavi is niet bij de demonstratie. Mousavi en mede-oppositieleider Mahdi Karroubi staan sinds vorige week onder huisarrest. De regering heeft het verzoek van de oppositie om de bijeenkomst te mogen houden afgewezen en dreigt hard op te treden als demonstranten toch de straat opgaan. Eerdere betogingen tegen de regering naar aanleiding van de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 werden onderdrukt.

Internettoegang beperkt
Teheran probeert de internettoegang in Iran zo veel mogelijk te blokkeren. Ook worden de signalen van de buitenlandse nieuwskanalen verstoord.