Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Contador vrijgesproken van dopinggebruik’

Contador op de persconferentie na zijn initiële schrosing twee weken geleden. Foto AP / Manu Mielniezuk

De Spaanse wielerfederatie RFEC zou hebben besloten om Alberto Contador vrij te spreken in zijn dopingzaak. Dat melden althans twee vooraanstaande Spaanse kranten. De wielerbond in Spanje, die de renner twee weken geleden nog voor een jaar schorste, zou na Contadors hoger beroep tot andere inzichten zijn gekomen.

De RFEC komt morgen officieel pas met een uitspraak. Dagblad El País weet echter al dat de Tourwinnaar wordt vrijgesproken. Ook Marca meldt het oordeel, waartegen de internationale bond UCI en de wereldantidopingagentschap WADA binnen een maand weer beroep kan aantekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Bij het oordeel zouden de vier leden van de Spaanse bond zich hebben laten leiden door een beslissing van de WADA in de zaak rond tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov. Die werd in 2010 net als Contador betrapt op het gebruik van clenbuterol. Zijn verweer was hetzelfde als dat van de renner: het middel zou in vervuild vlees hebben gezeten. De Duitse federatie geloofde dit en sprak hem vrij.

Mocht Alberto Contador inderdaad worden vrijgesproken dan reist hij direct af naar Portugal waar hij woensdag zou kunnen starten in de Ronde van de Algarve.