Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Grondstoffen

China wil concurrent van Panamakanaal in Colombia

China wil een concurrent van het Panamakanaal aanleggen in Colombia. Dat zegt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vandaag in de Financial Times.

China is in gesprek om een alternatief te bouwen voor het Panamakanaal dat de Atlantische en de Stille Oceaankust moet verbinden per spoor. Met deze stap hoopt Bogotá dat Washington er bij het Congres op aandringt om een VS-Colombia vrijhandel pact goed te keuren.

“Ik wil niet al te hooggestemde verwachtingen creëren, maar dit is heel nuttig”, aldus Juan Manuel Santos. “Azië is de nieuwe motor van de wereldeconomie.””Het is een echt voorstel [..] en het is heel geavanceerd.”

De spoorverbinding van 220 kilometer moet aangelegd worden tussen de steden Cupica aan de Stille Oceaan en Urabá aan de Caraïbische Zee. De verbinding maakt deel uit van een enorme Chinese investering in Colombia, legt NRC economie-redacteur Melle Garschagen uit:

“De Chinese ontwikkelingsbank is van plan samen met het Chinese spoorbedrijf 7,6 miljard dollar (5,6 miljard euro) te investeren in de uitbreiding van een haven en 791 kilometer spoor. Het doel is het Colombiaanse achterland, en vooral de mijnen, te ontsluiten. Colombia is een belangrijke producent van steenkool, een onmisbaar ingrediënt voor Chinese staalfabrieken.”

De geplande investering in Colombia is opmerkelijk omdat het land een belangrijke bondgenoot is van de Verenigde Staten. “Juist de VS en China zijn verwikkeld in een strategische strijd om toegang tot belangrijke grondstoffen”, aldus Garschagen.