Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

China nu op een na grootste economie ter wereld

Medewerkers tellen yuan bankbiljetten bij de Bank van China in Changzhi, in de provincie Shanxi.
Medewerkers tellen yuan bankbiljetten bij de Bank van China in Changzhi, in de provincie Shanxi. Foto Reuters

China heeft Japan ingehaald als de op een na grootste economie van de wereld, na de Verenigde Staten. Japan moet de tweede positie, die het land 42 veertig jaar bekleedde, afstaan na een zwak vierde kwartaal.

De Japanse economie was goed voor 5,474 miljard dollar (4,037 miljard euro) aan het einde van 2010. China’s economie kwam dichtbij de 5,8 miljard dollar in dezelfde periode. Per inwoner is het Japanse bbp wel nog altijd meer dan tien keer groter dan het Chinese.

Japan werd getroffen door een daling van de export en een verminderde vraag van consumenten, terwijl China heeft geprofiteerd van een productiestijging. Japan had te maken met hogere accijnzen op tabak, verminderde investeringen door de overheid en daarnaast vielen de overheidssubsidies voor milieuvriendelijk auto’s en energiezuinige huishoudtoestellen weg.

Japan maakte de verschuiving vandaag bekend, naar aanleiding van de bbp-cijfers van het vierde kwartaal. De Japanse minister van Economische Zaken reageerde sportief op de nieuwe machtsverhoudingen.

“Als buurland verwelkomen wij de snelle groei van de Chinese economie. Dit kan de economische ontwikkeling van de regio, dit wil zeggen Oost- en Zuidoost-Azië, structureren. [..] Als economie zijn we niet bezig met een strijd voor een rangschikking, maar werken we aan het verbeteren van de levens van onze burgers”, aldus Kaoru Yosano.

China binnen tien jaar nummer één
In het huidige tempo van groei, zien analisten China over ongeveer tien jaar de koppositie overnemen van de VS. De Chinese economie groeit al jaren rond de 10 procent. In 2010 kwam de groei uit op 10,3 procent. De Japanse economie moest in 2010 van verder weg komen. Na de daling met 1,2 procent in 2008 en de zware krimp van 6,3 procent in 2009 tekende het land in 2010 een groei van 3,9 procent op. Economen verwacht dat de Japanse economie in het eerste kwartaal van 2011 weer gaat groeien, dankzij een sterke buitenlandse vraag, meer bepaald uit de Verenigde Staten.