Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Candle Light Raclette

Ik zag het liggen tussen de Zwitserse kazen in de vitrine van de kaasboer; een plat, rechthoekig doosje in stemmige bruintinten voorzien van de tekst: Candle Light Raclette. Er was een metalen rechaudje (warmhoudplaat) op afgebeeld; door de kruisvormige uitsparingen aan de zijkant zag je het knusse flikkeren van een aantal waxinelichtjes. In een langwerpig pannetje dat precies op het rechaud paste lag een dikke plak kaas te bubbelen.

Hoewel het in eerste instantie verdacht veel op een impulsaankoop leek, heeft mijn mini-raclette-setje zich inmiddels bewezen als duurzame aanschaf. Racletten is leuk en vergt minder voorbereiding dan een kaasfondue. Het rechaudje (dat in ‘t echt net zo schattig is als op de foto) komt trouwens ook buiten het officiële raclettegebeuren op tafel: mijn zonen smelten er Hollandse boerenkaas in voor over hun broccoli.

Afijn, het leek me wel iets voor Valentijnsdag, zo’n raclette voor twee. Dus fiets na je werk nog even langs een goede kaasboer, koop voor een tientje zo’n setje en voor nog eens een tientje raclettekaas. (Of leen het gourmetstel van de buren; daarmee kun je ook racletten). Bij een echte Zwitserse raclette wordt halfharde bergkaas verwarmd voor een open vuur, waarna het gesmolten deel eraf wordt geschraapt – het woord is afgeleid van het Franse ‘racler’, hetgeen schrapen betekent. Erbij eten de Zwitsers in de schil gekookte aardappelen, gedroogde vleeswaren en tafelzuur, en drinken ze thee of droge witte wijn.

Persoonlijk vind ik die vleeswaren bij raclette wat veel van het goede. Maak er liever een frisse groene salade bij met walnoten en een knoflokerige dressing. Als je toch nog wilt upgraden: naast zure augurkjes en zilveruitjes, zijn ook ingemaakte paddestoelen een goed idee. En, niet traditioneel Zwitsers maar wel lekker: een snuf versgeraspte nootmuskaat over de gesmolten kaas.

Voor 2 personen:

4–8 vastkokende aardappelen, schoongeboend

1 krop botersla

1 teentje knoflook

sap van ½ citroen

3 eetlepels olijfolie

een handje walnoten

ongeveer 400 gram raclettekaas

zure augurkjes

zoetzure zilveruitjes

Kook de aardappelen in ruim gezouten water gaar. Haal de slabladeren van de krop, was en droog ze en scheur zo nodig iets kleiner. Pers het teentje knoflook uit (of, subtieler: wrijf het fijn in een vijzel). Klop een dressing van citroensap, olijfolie, knoflook, zout en versgemalen peper.Rooster de walnoten eventjes al omschuddend in een en hak ze grof. Hussel de dressing en walnoten door de sla.

Giet de aardappels af en houd ze warm in een schaal. Steek de waxinelichtjes in het rechaud aan. Zet de aardappels, de kaas, de augurkjes en zilveruitjes en de salade op tafel. De rest wijst zich eigenlijk vanzelf: laat telkens een plak kaas smelten boven het rechaud en schraap de gesmolten kaas over de aardappelen.

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.