Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bouwbedrijf Midreth vraagt faillissement aan

Bouwbedrijf Midreth heeft bij de rechtbank in Utrecht faillissement aangevraagd. De bouwer uit Mijdrecht kan niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen.

Eind vorige maand werd bekend dat Midreth grote financiële problemen heeft. De rechtbank stelde toen twee bewindvoerders aan om te bepalen of er voor de aannemer nog overlevingskanen waren. Het duo heeft vandaag echter met de directie van Midreth het faillissement aangevraagd. Verwacht wordt dat de rechter vandaag nog uitspraak doet.

Economie-verslaggever Daan van Lent van NRC Handelsblad:

“Midreth is een middelgrote speler op de markt. Behoort niet tot de top, maar heeft een aantal gezichtsbepalende projecten aangenomen zoals het stadion van AZ, het Dirk Scheringa Museum, de Ziggo Dome en het Stedelijk museum in Amsterdam. Wat in elk geval een probleem voor Midreth werd was het afblazen van het museum voor Scheringa: er moesten al wel rekeningen voor betaald worden. Midreth was ook de enige bouwer die geboden heeft op het Stedelijk Museum. Het heeft dat - inmiddels met meerdere jaren vertraagde - project voor een relatief laag bedrag aangenomen terwijl er nauwelijks ervaring was met de te bouwen constructies. Dat is risicovol geweest. Maar waar de financiële problemen echt begonnen zijn, is moeilijk te zeggen. Dat is aan de curatoren om uit te zoeken.”

Midreth heeft 160 werknemers in dienst en kreeg afgelopen najaar al een financiële injectie van vier aandeelhouders, maar zij zijn niet bereid nogmaals bij te springen. Een faillissement hoeft de voortzetting van de projecten niet in gevaar te brengen. Er wordt overlegd met VolkerWessels, de op een na grootste bouwer van Nederland, over de overname van projecten. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond maar verlopen volgens Midreth “voorspoedig”.