Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

Android-offensief op Mobile World Congress

Android, Android en nog meer Android: de grote productintroducties op het Mobile World Congress in Barcelona zijn allemaal apparaten (smartphones en tablet pc’s) die draaien op Googles besturingssysteem. Fabrikanten proberen zich van elkaar te onderscheiden door gimmicks toe te voegen als 3D-schermen of complete joysticks. Alvast een voorproefje van Samsung, LG en Sony Ericsson. Samsung:

Android, Android en nog meer Android: de grote productintroducties op het Mobile World Congress in Barcelona zijn allemaal apparaten (smartphones en tablet pc’s) die draaien op Googles besturingssysteem. Fabrikanten proberen zich van elkaar te onderscheiden door gimmicks toe te voegen als 3D-schermen of complete joysticks. Alvast een voorproefje van Samsung, LG en Sony Ericsson.

Samsung: nieuwe Galaxy-reeks

Samsung bijt het spits af met de Galaxy S II telefoon en de Galaxy Tab met 10,1 inch scherm. De Galaxy Tab 10.1 draait op Android Honeycomb 3.0 en zal in het tweede kwartaal in de winkels liggen. Het scherm toont 1280×800 pixels, weegt net geen 600 gram en is 11 mm dik. Aan de achterzijde zit een camera van 8 megapixel, de voorzijde een 2 MP camera voor videobellen. Verder: wifi en HSPA-verbinding, dual core processor, een 6860 mAH batterij en stereo speakers.  Een prijs is nog niet bekend.

Galaxy S IIGalaxy S II

De Galaxy S II telefoon wordt al op het vliegveld van Barcelona aangekondigd, met een slogan die een sneer naar Apple bevat: laat je jezelf niet opsluiten (vanwege het gesloten karakter van de App Store). De S II draait op Android 2.3, draait op een dual core processor en heeft een NFC-chip om bijvoorbeeld mobiele betalingen te kunnen doen.

LG: Android in 3D

LG, de Koreaanse concurrent van Samsung, komt met de LG Optimus met een 4,3 inch 3D scherm gaan uitbrengen. Dankzij parallax barrier techniek is geen bril nodig - net zoals dat bijvoorbeeld al bij telefoons van het Japanse Sharp wordt toegepast. LG werkt samen met Youtube om 3D-films leven in te blazen - 3D-filmpjes maak je met de telefoon zelf dankzij de camera met dubbele lens. Verder: 1 GHz dualcore processor  en een scherm van 800 x 480 pixels. Daarnaast komt LG met de Optimus Pad, een media tablet met 8,9 inch scherm die op Honeycomb (Android 3.0) gaat draaien. Meer details na de persconferentie van LG vanmiddag.

Sony Ericsson Xperia Play en Pro

Dit toestel is de langverwachte PlayStation telefoon; een Android-toestel waar twee joystick-achtige knoppen onder vandaan schuiven en zodoende makkelijker de games (van Sony) kunt spelen. De telefoon wordt geleverd met 50 speltitels. Jammer genoeg zit er geen dualcore processor in dit toestel - dat zou de spelpresentaties vermoedelijk verbeteren. Bekijk hier de uitgebreide specificaties van de Xperia Play.

Daarnaast komt Sony Ericsson met een zakelijke variant op de Xperia smartphone: de Xperia Pro met uitschuifbaar toetsenbord.

Geen Nokia Android

De Finse telefoonfabrikant Nokia besloot vorige week om Symbian niet langer voor de high end smartphones te ontwikkelen, en in plaats daarvan op Windows Phone 7 te mikken. Nokia heeft ook Android overwogen, legde topman Stephen Elop gisteren uit. Maar de keuze voor Windows Phone 7 lijkt begrijpelijk: er zijn, zo merken LG en Samsung, maar weinig manieren om je als fabrikant nog te onderscheiden met een toestel als het besturingssysteem als twee druppels water lijkt op dat van de concurrenten. Met alleen de keuze tussen Android of Apple iOS telefoons zou de spoeling wel erg dun worden, legde Nokia-baas Stephen Elop gisteren uit. Nokia wil ook de goede verhoudingen met de telecomproviders niet verstoren: die zien graag een derde Nokia/Microsoft machtblok ten opzichte van Apple en Google.

Nog meer Android: HTC

HTC probeert Android wat meer schwung te geven met de eigen HTC Sense software en diensten. Zo moeten toestellen die elkaar qua hardware en besturingssysteem nauwelijks ontlopen, toch een typisch HTC-karakter mee te geven. Het HTC nieuws, met ongetwijfeld aandacht voor HTC Sense, volgt morgen.